Fiecare cu tipul sau de piele

Fiecare avem un anumit tip de piele. Daca inca nu stiti ce tip de piele aveti e usor sa aflati: luati o oglinda si apasa-ti-o pe pometi, pe barbie, nas si frunte. Daca pe oglinda nu raman urme de grasime aveti o piele normala sau uscata. Daca pe oglinda raman urme in toate locurile aveti tenul gras, daca pe oglinda raman urme doar in zona T – nas, frunte, barbie- aveti piela mixta. 
Am pielea grasa. Pielea grasa este fragila, sensibila. Trebuie sa o curatati cu grija cu un sapun de tip sindet. Puteti aplica o lotiune speciala pentru pielea grasa. Alegeti o crema matifianta care absoarbe excesul de sebum si reechilibreaza pielea datorita celor doua componente esentiale: zincul si cuprul. O piele grasa se „ingrasa” mai repede decat celelalte tipuri de piele, deci este esential sa aplicati un gomaj de doua, trei ori pe saptamana. 
Nu uitati ca alimentatia influenteaza starea pielii. Mizati pe fructe, legume, peste si carne slaba, evitati prajelile, mancarurile grase, dulciurile care favorizeaza aparitia acneii si nu amelioreaza excesul de sebum.
Ce nu trebuie sa faceti: evitati sapunurile si lotiunile tonice pe baza de alcool care accelereaza productia de sebum. Nu alegeti creme grase deoarece va face tenul sa luceasca. Atentie la fondul de ten, poate favoriza aparitia cosurilor. Soarele imbunatateste apectul pielii dar provizoriu.
Am pielea uscata. Pielea uscata se irita usor. Este mai bine sa o curatati cu un lapte hidratant, cu o lotiune fara alcool si sa aplicati o crema „hiperprotectoare” pe baza de ceramide, de vitamine. Aceste produse vor reconstrui bariera cutanata, vor retine apa si o vor atrage pe cea din produse. Puteti sa aplicati cateva picaturi de ulei esential pe ten inainte de crema, acest lucru ii va intari efectul hidratant. Daca pielea voastra este mai degraba rosiatica si lipsita de stralucire nu ezitati sa aplicati un gomaj bland de doua ori pe saptamana dupa care aplicati o masca hidratanta. Nu va culcati niciodata fara sa va demachiati si aplicati o crema de noapte foarte hranitoare. Beti minim 1l si jumatate de apa pe zi pentru a compensa pierderea hidrica naturala.
Ce nu trebuie sa faceti: evitati pe cat posibil sapunul, baile cu spuma si alte produse astringente. Nu va expuneti la soare fara protectie, iarna nu iesiti afara fara a aplica inainte o crema hidratanta, folositi o crema de zi cu factor de protectie solara tot anul, nu folositi niciodata lotiuni care contin alcool, sunt mult prea agresive pentru pielea voastra.
Am pielea mixta. Este pielea cea mai dificil de ingrijit, deoarece se afla la jumatatea drumului intre o piele grasa si o piele uscata. Aveti grija sa nu o agresati cu produse astringente. Folositi un lapte pentru curatare si o crema hidratanta nongrasa. Aplicati daca este nevoie crema in cantitati mai mari in zonele mai uscate – pometi, tampla. Adaptati-va machiajul tipului de piele.
Ce nu trebuie sa faceti: multe dintre noi consideram ca pielea mixta este normala si nu ii acordam prea multa ingrijire. Este o greseala grava deoarece si pielea mixta are nevoie de ingrijire atenta. Nu va expuneti la soare fara o crema protectoare, nu folositi sapun si alegeti lotiuni fara alcool pentru curatare.
Am pielea sensibila. Folositi doar una sau doua tipuri de crema. Pielea sensibila este adesea alergica si nu suporta decat anumite tipuri de produse. Alegeti-le pe acelea fara parfum si pe cele hipoalergenice pentru a limita riscurile unei alergii. Folositi lotiuni blande si apa termala. Folositi o crema de noapte hranitoare.
Ce nu trebuie sa faceti: nu va faceti gomaj, nu exfoliati pielea, riscati sa o iritati. Eliminati sapunurile. Evitati consumul de alcool, temperaturile ridicate, aerul conditionat, unele alimente precum cafeaua sau mirodeniile. Unele produse cosmetice va pot provoca alergii. Pentru a limita riscurile alegeti produse hipoalergenice. Daca ati gasit un produs care va face bine, nu il schimbati. Schimbarile dese sensibilizeaza pielea.