Despre liftingul facial


Lifting-ul facial sau, dupa denumirea medicala, ritidectomia, este una din interventiile pe care chirurgii plasticieni le fac cel mai des. Ea indeparteaza semnele imbatranirii (ridurile, pielea lasata) si imbunatateste cu mult aspectul fetei. Din pacate, este o interventie ce presupune si riscuri, iar pretul nu este deloc mic, mai ales ca asigurarea medicala nu acopera asemnea operatii.

Ritidectomia este o metoda foarte buna de a-ti imbunatati aspectul si de a-ti creste increderea in sine, dar nu este pentru toata lumea. Pot apela la ea femeile care au pielea inca supla si care au o stare de sanatate buna. Unele femei descopera ca pot obtine rezultate multumitoare cu proceduri ne-chirurgicale, cum sunt peeling-ul chimic sau microdermabraziunea. Altii vor dori sa combine lifting-ul facial cu alte proceduri plastice. In general sunt multumiti de rezultate pacientii care inteleg si beneficiile si limitarile unei astfel de operatii.

Lifting-ul a ajuns o interventie de rutina pentru majoritatea plasticienilor si, de obicei, da rezultate foarte bune, insa nu este lipsita de riscuri. Inainte de a apela la operatie, fiecare pacienta trebuie sa stie care sunt riscurile si efectele secundare pentru a le putea cantari in raport cu beneficiile. Lifting-ul este o interventie care pare sa dea timpul inapoi. Inlatura pielea lasata, intareste muschii fetei, imbunatateste conturul fetei, dar in acelasi timp, poate sa afecteze nervii faciali, sa lase cicatrici vizibile, umflaturi, vanatai.

Interventia incepe cu o anestezie care poate fi generala, in cazul operatiilor mai complicate, sau locala pentru cele mai usoare. Multe dintre efectele secundare ale operatiei, tin de anestezie, asa ca trebuie sa discuti cu medicul despre asta inainte de a lua o decizie.

Inciziile se fac in locuri cat de cat scunse, de obicei dincolo de linia parului. Se separa pielea fetei de tesuturile care sunt sub ea, se indeparteaza excesul de grasime si piele, se intaresc muschii fetei, apoi pielea este reasezata si prinsa cu copci, dupa care toata zona se acopera cu bandaje. Procesul de vindecare dureaza mai multe saptamani timp in care se pot lua medicamente impotriva durerii. Bineinteles ca este nevoie de odihna si sunt interzise unele activitati fizice si sociale.

Cand isi revin din anestezie, pacientele isi vad fata si gatul bandajate, masura care este menita sa reduca umflaturile si vanataile. Un tub de dren poate sa fie lasat sub piele, in spatele urechii pentru a colecta sangele si fluidele care s-ar putea strange sub piele. Chiar si cand bandajul este dat jos, pielea nu arata asa cum te-ai astepta. Umflaturile, petele, vanataile, amortelea pot sa persiste ceva timp. Toate ranile si bandajele trebuie sa ramana uscate pana cand medicul iti da voie sa faci dus sau baie. In primele cateva zile, capul trebuie sa ramana ridicat si nemiscat ca sa nu apara umflaturi si mai mari. Firele se scot cam la cinci zile dupa operatie si la scurt timp se vad si primele rezultate.

Intreaga perioada de refacere poate sa dureze intre o saptamana si cateva luni, in functie de iterventia suferita si de fiecare organism in parte. Dupa un face lift standard, majoritatea pacientilor se pot intoarce la activitatile normale in 10-15 zile. Pentru o perioada relativ lunga medicul va interzice probabil uscarea parului cu foehn-ul, purtarea cerceilor si activitatile fizice intense. Cel putin doua saptamani sunt interzise activitatile sexuale, sportul, treburile casnice care necesita efort, alcoolul, sauna.

Chiar daca da rezultate foarte bune, lifting-ul facial va trebui, probabil sa fie repetat la un moment dat. Noua ta piele va imbatrani, cu timpul, la fel ca si cea veche. De asemenea, pacientele trebuie sa inteleaga ca cicatricile sunt inevitabile. Chiar daca medicul va incerca pe cat posibil sa le ascunda, ele vor fi acolo si trebuie sa le accepti.