Acidul hialuronic – o alternativa la chirurgia estetica?

Acidul hialuronic, starul ridurilor. Epoca liftingului evolueaza din ce in ce mai mult. Acidul hialuronic este un hidratant biologic al pielii, care atrage si retine circa 70% din greutatea sa in apa pentru o hidratare imbunatatita. Acidul hialuronic este utilizat in medicina inca din anii ’70 in chirurgia oftalmologica si in tratarea artrozei genunchiului. Prezent in cantitati mari in tinerete, acesta se diminueaza cu trecerea anilor.
Acidul hialuronic are un rol important si odata cu inaintarea in varsta pielea noastra are nevoie din ce in ce mai mare de el, pentru a-si mentine supletea si elasticitatea. Cu ajutorul acidului hialuronic se pot estompa ridurile de pe frunte, ridurile laba gastii. Se pot umple ridurile fine, ridurile superficiale formate in zonele delicate, de exemplu cele din dreptul ochilor sau ridurile formate din cauza fumatului, cele de langa buze, ridurile de expresie. Se pot estompa chiar si cearcanele, se apeleaza la acid hialuronic pentru marirea buzelor.
Acidul hialuronic este eficient daca este injectat in piele pe cand pilulele  pe baza de acid hialuronic sau colagen au o eficienta limitata, rezultatele fiind  destul de slabe (nu actioneaza doar in zona in care se formeaza ridurile). Am mai spus ca rolul acidului hialuronic este de a atrage de 100 de ori greutatea sa in apa, zona in care este injectat devenind  mai hidratata. Exista o multime de  tipuri de acid hialuronic, cu greutate moleculara mica, mare, linkat, etc. In functie de riduri si de tipul de piele, medicul va poate recomanda produsul care vi se potriveste. Unele produse umplu ridurile, altele le trateaza (tratamentul se face in mai multe sedinte).
Acidul hialuronic este unul dintre cei mai eficienti factori pentru hidratarea pielii. Acidul hialuronic este un element prezent natural in piele care este capabil sa retina apa de 1000 de ori mai mare decat greutatea sa. Acesta penetreaza usor si adanc straturile epidermei, imbiband instantaneu pielea cu apa, asigura o hidratare imediata si puternica.
Injectarea cu acid hialuronic nu este dureroasa, este insotita doar de o senzatie usoara de discomfort. Inaintea injectarii, medicul va aplica o crema anestezica sau in cazul pacientilor mai sensibili va anestezia local zona, dupa care injecteaza substanta de umplere prin tehnici diferite, in functie de metoda aleasa. Injectarea este o procedura foarte simpla care dureaza cateva minute.
Injectarea cu acid hialuronic nu necesita recuperare, pacientul putandu-se intoarce la activitatea curenta imediat dupa tratament. Roseata locala dispare dupa cateva ore. Rezultatele tratamentului dureaza intre 6 si 12 luni.
Pretul injectarii variaza in functie de cantitatea de substanta necesara si se poate preciza doar in urma consultatiei.
Acidul hialuronic ajuta in retinerea apei si in alte tesuturi ale corpului, asigura hidratarea fibrelor de colagen si elastina, asta insemnand articulatii sanatoase, o piele mai fina, mai elastica, cu un aspect tineresc.
Rolul  acidului hialuronic este  de a mentine cele mai importante caracteristici ale epidermei tinere si sanatoase: supletea, elasticitatea si tonicitatea. Ajuta si la vindecarea mai rapida a cicatricilor si a ranilor.
Beneficiile Acidului hialuronic:
  1. Are un efect cosmetic – Hidrateaza pielea dinspre interior inspre exterior, corectand ridurile;
  2. Are un efect anti-artritic: lubrifica articulatiile in special cele de la genunchi si solduri;
  3. Are un efect rejuvenant, anti-imbatranire;
Putem gasi acidul hialuronic sub forma de:
  • suplimente alimentare;
  • produse injectabile de „umplere”, pentru femeile  care doresc un tratament anti-rid  puternic. Beneficiile injectarii acidului hialuronic dureaza in general cateva luni, pentru ca acesta se resoarbe in mod natural in organism. Tratamentul se repeta la interval de 6-12 luni. 
  • produse cosmetice (creme, serumuri), pentru o reducere vizibila a ridurilor fara efecte secundare.
Efecte secundare: eritemul in locul injectarii, prurit, edem, urticarie.