Da jos kilogramele cu ajutorul enzimelor

Desi mananci sanatos, te simti lipsita de energie si nu slabesti deloc. Esti balonata, ai gaze si iti simti stomacul greu. Ce ai zice daca ai afla ca exista o modalitate de a-ti ajuta corpul sa foloseasca mai bine proteinele, carbohidratii si grasimile si sa arda mai repede tesutul adipos? Suna ca o reclama de teleshoping, dar este vorba, de fapt, despre o metoda care si-a dovedit eficacitatea. Este vorba despre enzimele digestive.

Enzimele se gasesc in alimente, dar si sub forma de pastile (triferment, digestin, digestal) sau suplimente alimentare. De altfel, aceste enzime se gasesc in mod natural, in sistemul nostru digestiv. Atunci cand mancam si alimentul ajunge in stomac, ele intervin pentru a realiza digestia. Problema este ca, asemenea oricarui alt lucru omenesc, sistemul nostru digestiv este imperfect si nu intotdeauna poate sa lucreze la capacitate maxima. Se poate intampla ca organismul sa nu produca o cantitate suficienta dintr-o anumita enzima si astfel se da peste cap intreaga digestie.

Un exemplu graitor sunt persoanele care sufera de intoleranta la lactoza. Ele nu pot manca lapte sau produse lactate pentru ca sistemul lor digestiv nu produce in cantitati suficiente enzima numita lactaza. Rolul ei este acela de a digera lactoza, glucoza si galactoza din lapte. In lipsa lactazei, aceste substante nu pot fi descompuse si bolnavul va suferi de balonare, meteorism si diaree sau constipatie.

Existe mai multe tipuri de enzime, fiecare menita sa digere un anumit compus al alimentatiei. Balonarea, meteorismul sau constipatia pot aparea la orice persoana al carei organizm duce lipsa uneia dintre enzimele digestive (pancreatina, lipaza, amilaza, lichenaza).

Digestia deficitara a alimentelor este responsabila pentru multe dintre problemele de greutate, de la cele 3-4 kilograme in plus de care nu putem scapa cu niciun chip pana la supraalimentarea cronica sau poftele intense.

Enzimele digestive sunt foarte multe. Dintre ele, trei sunt mai importante in ce priveste pierderea kilogramelor. Este vorba de lipaza, protaza si amilaza. Protaza ajuta la digestia proteinelor, amilaza descompune carbohidrati, zaharuri, amidon, iar lipaza contribuie la digestia grasimilor. Daca stam sa ne gandim, tot ce mancam este compus, in mare, din aceste trei principii nutritive.

O persoana cu digestie deficitara simte ca mancarea nu ii ajunge, nu are suficienta energie. Drept urmare, va manca si mai mult. Dar astfel nu face decat sa agraveze problema. Daca sistemul digestiv nu reuseste sa descompuna un anumit aliment, mancand si mai mult din alimentul respectiv ne vom simti si mai rau. O suplimentare cu enzime ar putea ajuta organismul sa digere mai bine mancarea, atata cat ii oferim. Astfel, folosim la maxim ceea ce ne ofera un anumit aliment si scad sansele ca ceea ce nu este folosit sa se depuna sub forma de grasime.

Avand in vedere ca se gasesc si in organismul uman, enzimele digestive nu creeaza efecte secundare majore. Chiar si asa, este bine sa discutam cu medicul inainte de a lua orice supliment. Abordarea mai naturala se refera la consumul sporit de alimente crude, fructe si legume. Alimentele crude, neprocesate sunt bogate in enzime digestive naturale. Problema este ca noi mancam mai mult mancaruri procesate sau semi-preparate si mai putin alimente crude. Un consum mai mare de fructe si legume mestecate foarte bine sunt primul pas catre o slabire naturala si sanatoasa.