Acupunctura si medicina naturista

Acupunctura a devenit, in ultimul timp, o adevarata alternativa pentru medicina traditionala naturista. S-a extins atat de mult incat foarte multe persoane prefera sa-si trateze afectiunile cu ajutorul acupuncturii sau a altor ramuri ale medicinei naturiste, decat sa apeleze la tratamentele obisnuite.

Ce inseamna un tratament de acupunctura?

Acupunctura a fost descoperita de vechii chinezi, in urma cu cateva mii de ani. Acestia au studiat si au observat indelung organismul uman si modul in care reactioneaza si se schimba acesta in cazul diferitelor afectiuni. Dupa observatii indelungi, chinezii au descoperit ca in corpul uman exista 12 meridiane pereche si 2 meridiane individuale. Aceste meridiane sunt responsable cu circulatia unui flux de energie in tot organismul, un flux asemanator sangelui, care hraneste fiecare organ al corpului, mentinand un echilibru. In momentul in care un meridian este blocat, asemenea unui baraj, organul respectiv isi pierde energia si afecteaza bunastarea intregului corp. Rolul acelor de acupuntura este acela de a debloca aceste „baraje” de la nivelul meridianelor, „baraje” care impiedica alimentarea organelor cu energie. Prin intepaturi la nivelul pielii, in puncte fixe, fluxul de energie isi reia cursul obisnuit, redand echilibrul necesar organismului. 
De asemenea, o alta teorie a tratamentului cu acupunctura, este aceea ca, prin intepaturi, se elibereaza anumiti hormoni (endorfine cu efect analgezic) responsabili cu starea de bine din organism. Acesti hormoni reusesc sa inlature senzatia de disconfort a pacientului in cauza.
Indiferent de explicatiile tratamentului cu acupunctura, de-a lungul anilor, s-a demonstrat eficienta si beneficiile acestuia in numeroase afectiuni precum: migrenele, insomnia, problemele de digestie, artrita, osteoporoza, stresul, infertilitatea, bolile de piele etc.

Cum decurge un tratament cu acupunctura?

In momentul in care doriti sa va tratati o anumita afectiune cu ajutorul acupuncturii, cel mai indicat lucru este acela sa consultati un specialist. Puteti apela la un cabinet de acupunctura, va faceti o programare si primul pas este facut. Specialistul va va consulta si va da o serie de analize de facut. In urma rezultatelor se vor stabili detalii precum: numarul de sedinte, tehnica, alte tratamente complementare etc.
La sedinta de acupunctura, pacientul trebuie sa stea pe burta sau pe spate. Acele de acupucntura folosite sunt fie din otel inexidabil, fie din wolfram. Acestea sunt sterilizate inainte si dupa fiecare sedinta sau sunt de unica folosinta, fiind aruncate dupa intrebuintare. O sedinta de acupunctura dureaza intre 15-30 de minute si nu poate tolera mai mult de 15-20 de ace. Sedintele pot fi programate zilnic sau din doua in doua zile, in serii de 5 sau 10 sedinte, in functie de medic, afectiune, pacient si de metoda/metodele folosite in timpul tratamentului.
Ca riscuri pe care trebuie sa le cunosteti sunt transmiterea de infectii precum SIDA sau hepatita. Desi aceste cazuri sunt extrem de rare, pentru siguranta si reusita tratamentului cu acupunctura, cel mai indicat este sa apelati la serviciile oferite de o clinica renumita de medicina naturista, care dispune si de un cabinet de acupunctura.