Yoga- desavarsire fizica si spirituala

Yoga nu este un simplu sistem de exercitii fizice, este o filozofie extrem de complexa, ce cuprinde toate aspectele existentei, atat fizice cat si spirituale. Este o veche traditie indiana, privita ca o cale de autoimplinire, desavarsire fizica si mentala, metoda de a dobandi echilibrul interior si incredere in sine, ceea ce denota insasi denumirea de yoga, termen care in sanscrita inseamna „conectare” si „integrare”.

In prezent, yoga nu mai este atat de frapant si eronat apreciata drept o metoda excentrica, ciudata, cum este privita adeseori in tara noastra. In Occident in special, au inceput sa fie folosite, de catre psihologi si chiar medici, tehnici de relaxare si respiratie derivate din yoga, pentru tratarea stresului sau anxietatii, dar si a unor afectiuni precum obezitate, sindrom premenstrual, artrita sau boli cardiace.

   

Relaxare

In yoga relaxarea este esentiala, avand capacitatea de a inlatura oboseala si stresul in numai cateva minute. Pentru a ajunge la aceasta stare, sunt folosite mai multe tehnici. Cea mai simpla, numita in sanscrita „savasana”, care se traduce prin „pozitia mortului”, presupune sa te intinzi pe jos, cu o patura impaturita asezata sub cap si alta sub omoplati, cu picioarele departate si genunchii orientati spre exterior. Mainile se intind in afara, cu palmele deschise in sus. Inchide ochii si relaxeaza-te cateva minute.

Respiratie

Constientizarea respiratiei este, de asemenea, foarte importanta. Desi respiratia este un proces firesc, care se realizeaza de la sine, fara eforturi, ea este totusi „educabila”, adica poate sa fie supusa vointei noastre. Yoga dispune de numeroase tehnici care corecteaza modalitatile defectuoase de a respira, metode care sunt eficiente in afectiuni precum bronsite, astm sau anxietate. Mai mult, prin aceste metode se realizeaza legatura intre minte si corp, influentand in bine sanatatea generala.

Ai grija sa alegi o camera izolata de zgomote, pe cat posibil, si aerisita. In general trebuie evitate orice elemente disturbatoare. Este bine sa iti stabilesti o ora fixa pentru relaxare, inainte de micul dejun sau de cina. 

Ca un prim pas, trebuie sa te asezi in pozitia mortului, descrisa anterior. Inchide ochii, tinand privirea indreptata in jos, spre piept. Trebuie sa controlezi acest lucru. Relaxeaza-te si vei observa cum ti se incetineste respiratia. Constientizeaza cum intra si iese aerul din piept, cum isi modifica temperatura si traverseaza corpul. Asculta sunetele slabe ale propriei respiratii.

Precizari utile

Aceasta metoda de relaxare si constientizare a propriei respiratii este cea mai simpla tehnica din yoga, pe care o poti folosi zilnic acasa. Daca vrei insa un program de exercitii, cel mai potrivit ar fi sa recurgi la sfaturile unui profesionist, care te poate ajuta sa alegi un set de exercitii adecvate atat stilului tau de viata cat si problemelor specifice de sanatate. Si casetele video sunt o solutie potrivita, cel putin pentru a te convinge de eficienta acestor tehnici, pana cand vei avea posibilitatea de a consulta un terapeut specializat in yoga.