Remodelarea corpului prin exercitiile Pilates

Cautand un tip de sport care sa imbunatateasca programul de reabilitare al soldatilor intorsi din primul razboi mondial, Joseph Pilates a propus un sistem de exercitii bazat pe aerobic si yoga, care se adreseaza in primul rand muschilor trunchiului, cei care controleaza tinuta, mersul si coordoneaza ceilalti muschi ai corpului.

Joseph Pilates, jumatate grec, jumatate german, credea ca sanatatea fizica si cea mentala sunt strans legate una de alta si imposibile una fara cealalta. Metoda sa era menita sa grabeasca refacerea soldatilor raniti, intarindu-le muschii principali. El a numit-o „contrologie”, insa cu timpul, programul a fost numit dupa inventatorul sau si a devenit mai mult decat un sport de recuperare in anii `90.

In acea perioada, oamenii se concentrau mai mult pe sporturile adresate nu numai corpului ci si mintii. Odata cu tai-chi si yoga a revenit in atentie si Pilates, care a fost transformat intr-o moda de catre Mari Winsor (faimosul Winsor Pilates).

Astazi, Pilates se practica in salile de fitness si sport, avand milioane de adepti in intreaga lume. Principalul sau avantaj este acela ca poate fi practicat de multe categorii de persoane, de la adolescenti la batrani, de la sportivi la obezi. Pe langa ajutorul in cura de slabire, Pilates intareste muschii si ofera o anumita gratie miscarilor de orice fel.

Miscarile sunt lente, controlate. Se acoda o importanta deosebita respiratiei.

Abdomen

  1. Intinde-te pe spate, cu genunchii indoiti catre piept si prinde-te cu mainile de tibii. In timp ce expiri, incordeaza-ti abdomenul pentru a ridica de pe podea capul si umerii. Prinde-ti cu ambele mainii tibia dreapta, iar piciorul stang intinde-l si ridica-l la 45 de grade. In acest timp inspira profund. Apoi expira si schimba piciorul. Repeta de 10 ori pentru fieare picior.
  2. Intinde-te pe spate cu genunchi trasi la piept si tibiile paralele cu podeaua. Intre femur si tibie trebuie sa ai un unghi de 90 de grade. In timp ce expiri ridica de pe podea capul si umerii. Ridica bratele de pe podea cu cativa centimetri, dar tine-le drepte. Apoi lasa-le jos. Ridica-le si coboara-le rapid, mentinand picioarele ridicate si tibiile paralele cu podeaua. Repeta de 100 de ori.
  3. Intinde-te pe spate cu genunchii trasi la piept. In timp ce expiri ridica umerii si capul. Pune-ti palmele la ceafa. Expira, intinde piciorul stang la 45 de grade si rasuceste trunchiul catre dreapta pana cand atingi cu cotul stang genunchiul drept. Pastreaza coatele departate. Repeta de 10 ori.
  4. Intinde-te pe spate cu picioarele pe podea, intinse. Tine bratele intinse deasupra capului. In timp ce expiri ridica usor trunchiul cu mainile drepte. Continua sa te ridici pana cand bratele devin paralele cu picioarele. Inspira, apoi lasa-te usor pe spate. Repeta de sase ori.

Solduri si coapse

  1. Aseaza-te pe partea stanga cu mana stanga sprijinita pe cot si capul in palma si mana dreapta sprijinita pe podea, in fata ta. Adu picioarele usor catre in fata, atat cat sa-ti poti tine echilibrul mai bine. Ridica piciorul drept, cu varful intins, catre tavan, apoi adu-l iar jos, usor. Repeta de 10 ori pe fiecare parte.
  2. Aseaza-te pe partea stanga, sprijinita pe antebratul stang.Mana stanga aseaza-o in fata, pentru sprijin. Adu ambele picioare putin catre fata pentru mai mult echilibru. Piciorul drept adu-l catre peretele din fata ta prin doua miscari rapide, apoi usor dintr-o singura miscare, du-l spre spate. Repeta de 10 ori pentru fiecare picior.
  3. Intinde-te pe patea stanga cu capul sprijinit pe bratul stang care este intins. Mana dreapta aseaza-o in fata ta, pentru echilibru. Adu picioarele usor in fata. Incordeaza abdomenul si ridica putin ambele picioare, pastrandu-le lipite. Ramai cateva secunde cu ele ridicate, apoi lasa-le jos, usor. Repeta de cinci ori.

Fese

  1. Intinde-te cu fata in jos si sprijina-ti fruntea pe antebrate. Indoaie piciorul stang la 90 de grade, cu talpa orientata catre tavan. Ridica coapsa de pe podea, impingand talpa catre tavan. Repeta pentru fiecare picior de 10 ori.
  2. Intinde-te pe burta, cu capul sprijinit de antebrate. Indoaie ambele picioare la un unghi de 90 de grade si roteste-le usor pana cand se lovesc intre ele calcaiele. Tinand calcaiele lipite, impinge ambele picioare deodata catre in sus. Repeta de 10 ori.