Pilates cu Cori

Metoda Pilates a fost creata in urma cu aproape un secol si a fost bazata pe clase private, in care clientul si instructorul interactionau direct. O data cu trecerea timpului, clasele de Pilates au devenit populare si in randul publicului larg. Traim insa intr-un secol al vitezei si eficientei, asa ca „spiritul timpului” a modificat si conceptiile despre aceasta metoda. Stilurile contemporane au pastrat esenta metodei clasice de pilates dar au adus in plus eficienta si dinamism.

Respiratia este un element extrem de important in timpul exercitiilor, deoarece asigura oxigenarea tesuturilor, elimina tensiunea musculara si nervoasa si imbunatateste puterea de concentrare. In stransa legatura cu respiratia este si aliniamentul coloanei, intrucat se urmareste obtinerea si mentinerea unui aliniament neutru al coloanei vertebrale, eliminand astfel tensiunea musculara si deficientele posturale.

„Core strength” se refera la intarirea si echilibrarea muschilor din zona abdomenului, coloanei lombare, feselor si a coapselor, pentru a crea „centrul de forta” al organismului. Metoda Pilates sustine ideea de echilibrare a muschilor din jurul articulatiilor, de imbunatatire a controlului, mobilitatii si flexibilitatii.

Orele de grup se adreseaza unui public foarte larg, asa ca a fost necesara o sistematizare a exercitiilor in functie de nivelul de rezistenta fizica a clientelor.

Essential Pilates este creat special pentru clientele incepatoare, care doresc sa invete corect exercitiile si sa obtina primele beneficii intr-un timp cat mai scurt.

Exercitiile vizeaza obtinerea „core strength”, adica intarirea muschilor din zona abdominala, lombara, a fesierilor si muschilor coapselor si feselor. Pe langa beneficiile de ordin estetic, aceste exercitii sunt o baza excelenta pentru orice alt tip de antrenament, intrucat creaza un nivel de rezistenta fizica ce permite clientelor sa execute corect si eficient si alte tipuri de antrenament.

Orele sunt structurate de la simplu la complex, prin exercitii executate intr-un singur plan si in care accentul cade pe grupe restranse de muschi. Nu necesita o buna coordonare si rezistenta fizica, pentru ca alternam de la un exercitiu la altul zona antrenata si aplicam principiile „odihnei active”. Timp de 45 de minute clientele parcurg sub atenta supraveghere a lui Cori un set complet de exercitii pentru tot corpul, incepand cu abdomenul si incheind cu muschii lombari si fesieri.Cum se desfasoara o ora tipica?

Exercitiile se executa lent, vizand urmatoarele obiective :

  1. dreptul abdominal si pozitia umerilor si gatului, apoi
  2. exercitii pentru fese executate cu mentinerea coloanei vertebrale neutre,
  3. exercitii pentru oblicii abdominali (talie) si corelarea cu respiratia ,
  4. exercitii pentru interiorul si exteriorul coapsei si obtinerea mobilitatii la nivelul soldului,
  5. exercitii pentru abdomen si fata posterioara a coapsei (fese si biceps femural) si echilibrarea acestor 2 zone.

Orele se incheie cu cateva minute de stretching pentru tot corpul. Toate exercitiile sunt create pentru a putea fi executate corect de catre clientele incepatoare si pun pe primul plan siguranta si confortul clientelor. In ciuda faptului ca sunt miscari naturale ale corpului si sunt usor de executat, rezultatele apar extrem de rapid. De regula, dupa 8-10 sedinte de antrenament clientele observa ca au reusit sa elimine cativa centimetri din zonele cu probleme dar si ca au o postura mai buna, se simt mai energice si si-au imbunatatit si tonusul muscular.

Pentru rezultate initiale foarte bune, recomandam sa se execute 2 sedinte de Essential Pilates saptamanal, iar pentru beneficii semnificative pentru aspectul pielii se recomanda una sau doua sedinte de masaj anticelulitic saptamanal. Desigur, ca in toate programele de antrenament, o dieta echilibrata este foarte importanta.

[page-break]

Exercitii din orele de Essential Pilates

Pilates pentru abdomen 

Asaza-te cu spatele pe sol, bratele sub cap si genunchii flexati astfel incat talpile sa fie la 30-40 cm de fese. Ridica omoplatii incet de pe sol si expira. Odata ajunsa sus, inspira. Coboara incet si expira din nou. Trage aer in piept si reia miscarea. Efectueaza 3 seturi a cate 8-10 repetari. Exercitiul iti lucreaza toti muschii abdominali, dar iti provoaca abilitatea de a respira corect si de a mentine o pozitie sanatoasa a coloanei.

Stai cu spatele pe sol, picioarele intinse la 60 de grade, bratele pe langa trunchi. Ridica omoplatii de pe sol, incordeaza bine abdomenul si efectueaza mici presari cu bratele – ca si cand ai „bate aerul”. Repeta de 10 ori si revino la pozitia de start. Efectueaza 3 seturi a cate 10 repetari. Acest exercitiu iti lucreaza toti muschii abdomenului si femuralii anteriori.

Intinde-te pe spate, tine palmele sub cap si flexeaza picioarele astfel incat gambele sa fie paralele cu solul. Ridica omoplatii de pe sol. Tine abdomenul incordat si du cotul drept catre genunchiul stang. Intinde piciorul drept. Alterneaza partile cat sa faci 8 miscari. Efectueaza 2 seturi. Acest exercitiu lucreaza obligii abdominali si femuralii anteriori.


Pilates pentru coapse

Stai intinsa pe spate cu picioarele flexate astfel incat talpile sa fie departate la nivelul bazinului, mainile pe langa corp si picioarele paralele. Incordeaza abdomenul si fesele si desprinde lent bazinul de pe sol, impingand lent spre tavan. Expira cand ridici si ai grija sa mentii coastele pe sol si bazinul paralel cu salteaua. Executa 3 seturi a cate 8-10 repetari.

Intinde-te pe laterala, mentinand abdomenul si fesele incordate. Capul este sprijinit pe bratul flexat complet. Genunchiul de pe sol este flexat in fata, iar piciorul de deasupra este perfect intins, la nivelul bazinului. Ai grija sa mentii permanent piciorul paralel cu solul. Incordeaza bine abdomenul si trage lent si uniform genunchiul spre piept, fara sa bruschezi articulatia soldului. Inspira si intinde piciorul in linie cu trunchiul, fara sa misti restul corpului. Pentru rezultate vizibile la nivelul coapselor si feselor iti recomand sa executi corect 2-3 seturi a cate 8-10 repetari.

Daca ai intrebari referitoare la programul tau de antrenament la sala LadyFit si la cum sa obtii cat mai rapid rezultatele pe care le doresti, te poti loga pe forum si vei primi toate sfaturile de care ai nevoie.

Cori Gramescu a urmat cursurile profesionale de instruire la Stott
Pilates Training Centre din Toronto, Canada. Aici a invatat principiile
metodei contemporane Stott Pilates. In urma studiilor efectuate si a
experientei ca instructor, Cori a dezvoltat un stil propriu de
antrenamente de grup, „Power Motion Pilates”, in care a tinut cont nu
doar de principiile clasice ci si de cele mai recente studii si
descoperiri referitoare la antrenamentele fizice.

 Ladyfit