Solutii antistres

Un redutabil inamic, ce actioneaza prin diferite cai si se repercuteaza atat asupra sanatatii mintale cat si asupra celei fizice, este asociat tot mai des cu variate afectiuni, de la obisnuitele dureri de cap la cele mai grave boli, inclusiv cancerul.

Lesne de inteles, intrucat in situatii stresante capacitatea de aparare a organismului scade, acesta devenind mult mai vulnerabil la imbolnaviri. De la factorii de mediu, cei situationali, la schimbari fizice si emotionale, exista o varietate de factori de stres. Exista insa si solutii pentru tratarea stresului? Raspunsul este Da! Si lista include chiar activitati placute care sporesc calitatea vietii in general.

Traieste echilibrat

Desi evitarea totala a stresului nu este posibila, exista o multitudine de metode simple prin care poti sa reduci nivelul stresului. O viata echilibrata inseamna o viata traita in armonie cu noi insine si cu ceilalti, avand respect pentru tot ceea ce inseamna viata si cautand tot timpul sa fim activi fizic si intelectual si sa traim creativ. Evita excesele de orice fel si nu te mai pacali singura (daca este cazul) cu eterna scuza a fumatorului care fumeaza pentru ca se relaxeaza. Tutunul actioneaza asupra sistemului nervos central, asadar este vorba despre o aparenta relaxare, in realitate simptomele stresului fiind amplificate in timp. Nu te izola, intalneste-te cat mai des cu prietenii, nu te feri sa-ti faci noi cunostine, mananca sanatos si fa-ti un program de exercitii fizice care sa-ti faca in primul rand placere. Organizeaza-te, in acest fel vei fi mult mai eficienta si vei avea timp si pentru relaxare. Scapa de prostul obicei al amanarii, fa lucrurile la timpul lor si acorda importanta calitatii si nu cantitatii. Implica-te in activitati creative, care te pot relaxa, fara sa iti propui sa creezi opere de arta (deseneaza, danseaza, scrie chiar si un simplu jurnal, foloseste-ti imaginatia pentru a realiza diferite obiecte de decoratiuni interioare etc.). 

Terapii naturiste

Aromaterapia

Cu o traditie extrem de veche, aceasta metoda preluata de la egipteni a fost folosita chiar si in secolul XVIII in practica medicala. Tratamentul cu uleiuri aromatice se realizeaza nu numai prin inhalare sau bai aromatice, dupa cum se crede in mod curent, ci la modul profesionist printr-un masaj de de relaxare folosind diferite uleiuri. Ai grija cand cumperi aceste uleiuri sa le alegei pe cale ale caror eticheta mentioneaza ca sunt pure sau naturale. Uleiuri recomandate pentru tratarea stresului sunt cele de levantica, eucalipt, maghiran, menta, romanita, muscata sau santal alb.

Fitoterapia

Utilizarea plantelor medicinale in tratarea anumitor boli este cel mai probabil cea mai veche forma de medicina. Anumite plante sunt de real ajutor atunci cand ne confruntam cu situatii stresante, crescand imunitatea si sporind vitalitatea si energia organismului. In acest scop sunt recomandate valeriana, musetelul, levantica, teiul sau sunatoarea, consumte sub forma de infuzii sau adaugate in apa de la baie.

Reflexologia

Pe maini si picioare exista anumite puncte, numite puncte reflexe, care corespund diferitelor organe si parti ale corpului. Prin masarea acestor puncte se stimuleaza forta vitala a organismului, imbunatatind semnificativ functionarea sistemului nervos si diminuand astfel stresul. O metoda rapida de relaxare consta in apasarea degetului mare de la o mana in mijlocul celeilalte palme si presarea simultana cu aratatorul a spatiului dintre aratatorul si mijlociul acesteia, ca un cleste care prinde mana in aceste puncte.