Solarul – prieten sau dusman?

Mai mult ca sigur, peste jumatate dintre noi, romanii, am auzit despre solar. Sa presupunem ca 50% dintre ei s-au si bronzat astfel. In schimb, daca ar fi sa-i intrebam ce stiu cu adevarat despre aparatul in sine, e greu de crezut ca mai mult de 5% dintre ei ar putea da un raspuns pertinent.

Si atunci, unde-i problema? Lipsa de informare, pare sa fie principala cauza. Insa de departe, faptul ca „este la moda”, primeaza uneori in astfel de situatii. Restul nu ne mai intereseaza. Cel putin, nu acum.

De ce mergem la solar?

Sunt la moda fustele mini – le purtam si noi. Vedetele mananca multa coaja de stejar … facem cumva sa avem in casa o cantitate impresionanta. Vedem tot mai multa lume bronzata … facem rost de bani si dam fuga la solar.

Asadar, in primul rand, mergem la solar pentru a fi in ton cu „moda”, cu „lumea buna”. Ne expunem razelor ultraviolete artificiale pentru a avea un bronz de invidiat, chiar si atunci cand soarele nu ne poate ajuta sa ne coloram pielea. Pentru a fi mai frumoase si a atrage privirile invidioase ale fetelor si pe cele „interesate” ale barbatilor. Pentru ca, in orasele mai mari, la cel putin doua strazi vedem un astfel de salon. Pentru ca in reviste sau la televizor citim si se vorbeste despre asa ceva. Pentru ca exista tot mai multe reclame tentante. Pentru ca nu e chiar atat de scump, mai ales ca, odata ajunse acolo, la un numar mai mare de sedinte, primiti si o reducere substantiala. Pentru ca, daca ne pregatim pielea din timp, atunci cand ne intindem la soare, nu ne mai ardem.

Motivele sunt foarte multe. Din pacate si riscurile la fel. Daca nu ati apelat niciodata la aceasta modalitate artificiala de bronzat, ideal ar fi sa va mai informati, inainte de-a o face. In cazul in care ati fost deja la solar – mare grija sa nu regretati mai tarziu.

Beneficii si riscuri

Din pacate, despre efectele pozitive ale expunerii razelor solarului, nu prea avem ce spune. In afara faptului ca bronzul te face sa te simti mai frumoasa si iti da o stare de bine, nu exista nimic altceva.

Mai mult decat atat, legile internationale interzic dreptul saloanelor de bronzat artifical sa-si revendice „orice urma de beneficiu pentru sanatate”. Ce-i drept, interdictia e mai mult formala. Insa, legislatia nu le permite celor care detin astfel de centre sa invoce efecte pozitive concrete, pentru ca ele nu au putut fi demonstrate de oamenii de stiinta.

Cat despre riscurile la care ne supunem, atunci cand ne „daruim” pielea unui asemenea aparat, s-au scris carti intregi.

Teoretic, expunerea la solar implica aproape aceleasi riscuri ca si radiatiile solare naturale. Asadar, in mare parte, regulile sunt aceleasi. Dar din moment ce razele soarelui ne pot face rau, ce ar mai fi de spus despre ultravioletele (UVA) artificiale, decat ca sunt si mai rele pentru organism. Mai ales cand cadem in capcana goanei dupa bronz si fortam timpul de expunere.

Primele efecte secundare sunt arsurile si iritatiile. Pe termen lung insa, expunerea la radiatii UVA in exces duce la leziuni ale ochilor, cataracte, modificari in sistemul imunitar, riduri, imbatranire prematura a pielii si, de nenumarate ori, la cancer de piele.

Sa le luam pe rand:

  • Solarul nu ne pregateste pielea pentru soare. Multe persoane cred ca, daca prind un pic de bronz la solar, cand ajung la soare nu mai trebuie sa-si protejeze pielea si nici sa faca plaja treptat. Asa ca se expun fara protectie, ore in sir, la iradiere solara intensa. In realitate insa, pielea nu este adaptata, iar in cateva ore vor aparea arsurile. Explicatia stiintifica: razele ultraviolete artficiale ale solarului produc o colorare a pielii prin oxidarea melaninei. Insa nu sintetizeaza adevarata melanina, care protejeaza pielea de soare.
  • Solarul grabeste imbatranirea pielii. Cine nu stie ca abuzul de soare ataca pielea? Dar aveati idee ca razele ultraviolete din solarii accentueaza fenomenul? Dermatologii spun ca aceste radiatii patrund mai profund in piele si afecteaza elasticitatea ei, iar in timp, ridurile devin tot mai vizibile. In plus, pielea expusa excesiv la solar va lua un aspect de pielea gainii, mai ales in zona decolteului.
  • Solarul ne poate afecta ochii. Se intampla atunci cand persoana care merge la salon urmeaza si un tratament medicamentos cu antibiotice, somnifere, antidepresive, antiseptice locale sau generale. In astfel de cazuri medicii interzic expunerea la solar. Pot aparea leziuni cutanate grave. In plus, ultravioletele artificiale sunt responsabile de inflamatiei corneei sau de aparitia cataractei.
  • Solarul creste riscul cancerului de piele. Potrivit medicilor, aproape 90% din cazurile acestui tip de cancer sunt legate direct de expunerea la radiatii ultraviolete. Fie ca sunt produse de soare sau de solar, aceste raze sunt cea mai sigura cauza cunoscuta a melanomului. In schimb, medicii avertizeaza ca o expunere regulata la razele ultraviolete artificiale multiplica cu doi riscul cancerului de piele, si cu patru, daca expunerea la solar incepe inainte de 35 de ani.

Asa ca, daca tii cu adevarat la tine, inainte sa intri in cabina de bronzat, opreste-te putin si gandeste-te: ce pret esti dispusa sa platesti pentru acel look artificial?