Plantele care ne scapa de poluare

Stiati ca fiecare dintre noi respira zilnic aproximativ 12 metri cubi de aer? Sau ca petrecem circa 80% din timp intre patru pereti? Poate ca da. Dar aveati idee ca in spatiile inchise in care stam, poluarea este mai mare decat afara? Specialistii au demonstrat ca, plamanii nostrii pot fi mult mai suparati pentru ceea ce le oferim in casa decat pe strada.

Praful ori vaporii de benzina de afara, sunt nimica toata pe langa „relele” care ne asteapta acolo unde, culmea, ne refugiem de toxine: in propria casa. Insa, ca orice problema, are si o solutie. Una pe cat de simpla, pe atat de eficienta: florile de apartament. Daca stim sa le alegem, aceste plante pot deveni prietenii sanatatii noastre. 

Marii poluatori ai casei noastreMajoritatea lucrurilor din casa emana vapori ce ne pot da mari dureri de cap, la propriu, sau ne pot imbolnavi plamanii, deoarece elibereaza toxine pe care organismul nostru le asimileaza destul de usor.

Printre uriasele „uzine poluatoare” din propria locuinta enumeram:

  • mobila – lemnul tratat al acesteia emana vapori periculosi, fiind facut din rumegus sau placi aglomerate,
  • scaunele, geamurile sau usile – vopseaua de pe acestea contine rasini care degaja in aer un gaz periculos
  • mochetele – au pe dos un lipici toxic ce poate imprastia in aer aburi fini dar deloc sanatosi
  • odorizantele de camera, servetelele parfumate si detergentii – contin arome artificiale al caror miros frumos ne poate imbolnavi plamanii
  • lumanarile parfumate – prin ardere degaja substante toxice care pot fi responsabile de declansarea cancerului
  • produsele de intretinere casnica – de la solutia de curatat geamuri si pana la cea de igienizare a gresiei sau covorului, toate lasa in aer, dupa folosire, gaze toxice

Toti acestia disperseaza in aer gaze periculoase, numite „compusi organici volatili” (COV). Cateva exemple? Formaldehida, benzenul, toluenul, xilenii, eterii de glicol, otravuri regasite cam peste tot. Acestea sunt responsabile de afectiuni precum dureri de cap, ameteala, tuse seaca, lipsa de concentrare, iar in cele mai rele cazuri, sunt factori cancerigeni.

Astfel, pentru a nu ne pune sanatatea in pericol, trebuie luate masuri serioase. In primul rand: aerisirea cat mai frecventa a casei si inlocuirea materialelor clasice cu unele ecologice. Numai ca odata inchisa fereastra, toxinele ne dau iar talcoare. Si atunci solutia vine tot de la natura. 

Micile uzine absorbante de poluareCum ne ajuta florile de apartament sa scapam de poluare? Poate parea surprinzator, dar intreaga planta participa la procesul de purificare a aerului. Pentru inceput, emanatiile toxice din aer sunt absorbite de catre frunze, care le degradeaza, si le trimite spre radacini. Acolo, cu ajutorul unor microorganisme existente in pamant, poluantii ambientali sunt transformati in hrana pentru planta.

Planta potrivita la locul potrivit

Daca nu aveti idee unde anume trebuie sa asezati ghivecele de flori pentru a avea un efect cat mai mare, iata cateva sfaturi:

In sufragerie, debara sau atelier se reconada Aloe vera si ficusul – deoarece elimina formaldehiha continuta in substantele izolatoare, in materialele colante si placile din fibre aglomerate.

– Tot in camera de zi este de dorit prezenta filodentronului – capteaza PCP-ul, o substanta nociva dispersata in aer de catre lemnul tratat.

Langa calculator si televizor merg cactusii – deoarece reduc radiatiile electromagnetice emise de acestea.

 – In camere cu aer conditionat prea uscatfloarea lunii (spathiphyllum wallisii) – care reuseste sa depolueze absolute tot, umezind aerul si parfumandu-l delicat.

In bucatarie cea mai potrivita alegere este azaleea, deoarece absoarbe amoniacul degajat de produsele de intretinere pentru spalatul emailului si a petelor de grasime.

In toata casa este recomandat clorofitum – ce capteaza monoxidul de carbon produs de fumul de tigara.

In camerele unde vom zugravi cele mai potrivite sunt: iedera – care absoarbe benzenul prezent in produsele de intretinere, vopsele, cerneluri si chiar fumul de tigara; crizantema – iubeste tricoretilena din vopselele toxice, odorizante, adezivi si ceara; dracena – elimina benzenul si tricloretilena.

Din fericire tot natura ne poate proteja de substantele nocive create de om. Florile de apartament purifica aerul, iar prin transpiratie emit vapori de apa, regland astfel umiditatea in atmosfera.