Masajul – un lux sau o necesitate?

Desi a inceput sa-si castige adepti tot mai multi abia in ultimii ani, masajul este unul dintre cele mai vechi tratamente medicale. Era metoda de relaxare preferata a vechilor samurai chinezi, iar pe vremea Egiptului antic si a Imperiului Roman se folosea nu doar pentru relxare ci si pentru a trata anumite boli.

Astazi se cunosc si se fac mai multe tipuri de masaj (suedez, thailandez, shiatsu, anticelulitic) insa cel mai apreciat de oamenii din lumea intreaga este masajul de relaxare, care are efecte uimitoare asupra intregului corp.

Una din afectiunile moderne care se pot trata cu succes prin masaj este stresul. Un masaj complet iti da energie, te relaxeaza si usureaza durerile de tot felul.

Dar cat de important este masajul in vietile celor care il folosesc in mod regulat? Isi ofera o placere luxoasa fara de care ar puea trai fara probleme? Sau exista beneficii pe termen lung care ii aduc mereu inapoi, in cabinetul maseurului?

Intr-o societate in care atingerile sunt oarecum tabu masajul profesional ofera un mediu in care poti experimenta atingerile intr-o maniera, sigura, terapeutica ce aduce multe beneficii pe termen lung. Atingerile sigure si experte ale maseurului te vor face sa te relaxezi si vor vindeca atat psihicul cat si fizicul. Unele personae folosesc masajul pentru a scapa de stres, tensiune, dureri acute, dar cei mai multi isi dau seama curand ca intretinerea regulata prin masaj ii ajuta sa-si pastreze sanatatea si stare de bine.

Sedentarismul care afecteaza mare parte din societatea actuala provoaca la multe persoane dureri de gat, umeri si tensiune musculara. Este si normal sa fie asa cand petreci trei sferturi din zi stand la calculator. Dar prin masaje regulate iti poti redobandi libertatea de miscare si poti alunga tensiunea si durerile musculare.

De exemplu, un masaj suedez facut cu pricepere va incepere cu blandete, pregatind muschii pentru lucrul mai intens ce va urma dupa incalzire. Acest lucru este important pentru spate, umeri, dar si pentru picioare, mai ales la cei care fac sport si au o viata activa. Dupa ce muchii au fost pregatiti se poate face un masaj mai adanc, folosind chiar si coatele. Dar este important ca si la final sa se faca un scurt masaj bland, inducand o stare de bine si de relaxare.

Masajul lucreaza foarte bine impreuna cu medicina conventionala, dar si cu alte terapii complementare. In anumite afectiuni, cum sunt cele ale coloanei vertebrale, masajul este indicat adesea de catre medic, in combinatie cu gimnastica medicala si cu anumite unguente.

Insa, in general, oamenii merg la masaj pentru a avea parte de un tratament special, isi fac cadou o sedinta de masaj pentru ca o vad ca pe un lux pe care nu si-l permit decat rar. Totusi, chiar dupa prima sedinta incep sa descopera beneficiile pe care le aduce masajul si nu ezita sa se intoarca.

In afara de stres si tensiune musculara, masajul de relaxare este recomandat in depresii, infertilitate, tulburari de alimentatie, recuperarea post operatorie, autism, diabet, tensiune crescuta, probleme ale somnului, oboseala indusa de cancer, dureri de spate.

Masajul este mai mult decat indicat si viitoarelor mamici in perioada pre-natala pentru ca pregateste muschii pentru nastere usurand travaliul, ajuta gravida sa se relaxeze, previne insomnia, ajuta la pastrarea unei tinute corecte. Masajul facut de catre viitorul tata il ajuta sa dezvolte o relatie mai apropiata atat cu mama cat si cu fatul.

Nu iti ramane decat sa incerci pentru a decide singura daca masajul este un lux sau o necesitate pentru tine.