Importanta odihnei pentru frumusetea si sanatatea ta

Cand suntem obositi este dificil sa ne intre cineva in voie. Suntem morocanosi, iritabili, nervosi si neplacuti. Poate ca nu stiati, dar lipsa de somn ne afecteaza si viata sexuala, memoria, aspectul fizic, sanatatea in general. Iata cateva motive pentru care trebuie sa ne odihnim suficient.

Lipsa de somn poate provoca moartea

Un studiu britanic a incercat sa stabileasca modul in care programul de somn afecteaza mortalitatea la individ, efectuand o cercetare pe mai mult de 10 000 de persoane, pe o perioada de douazeci de ani. Rezultatele au fost publicate in 2007 si au aratat ca aceia care si-au redus programul de somn de la sapte la cinci ore pe noapte aporape ca si-au dublat riscul de deces, din indiferent ce cauze. Spre exemplu, lipsa somnului a dublat riscul de deces in urma unor afectiuni cardiovasculare.

Lipsa de somn poate conduce la depresie

Un studiu din 1997 a demonstrat ca subiectii care au dormit mai putin de cinci ore pe noapte timp de sapte nopti s-au simtit stresati, nervosi si, in general, extenuati psihic. In timp, daca acest program de somn se pastreaza, se poate ajunge la simptomele depresiei. Cea mai intalnita afectiune legata de somn este insomnia, fiind in relatie directa cu depresia. Lipsa de somn agraveaza simptomele depresiei si depresia provoaca lipsa de somn. Un studiu efectuat in 2007 a ajuns la concluzia ca, din cei 10 000 de subiecti, cei care sufereau de insomnie prezentau un risc de cinci ori mai mare de a deveni depresivi decat ceilalti. 

Lipsa somnului imbatraneste pielea

Majoritatea dintre noi am observat ca dupa o noapte sau doua in care nu am dormit suficient, efectele se vad imediat. Inchipuiti-va ce poate face lipsa cronica de somn pentru ten. Atunci cand organismul nu se odihneste suficient, elibereaza mai mult cortizol, care, in cantitati mari, distruge colagenul (proteina care ii confera pielii aspectul fin si elasticitatea). De unde si efectul de imbatranire a pielii.

Lipsa de somn ne face sa nu mai judecam corect

Privarea de somn afecteaza modul in care interpretam evenimentele, ceea ce presupune ca ne gasim in dificultate in momentul in care rationam. Atata timp cat nu putem evalua corect o situatie, concluziile noastre pot fi profund eronate. Cel mai grav este ca nu ne dam seama ca lipsa de somn ne afecteaza negativ performantele profesionale si mentale. Sudiile arata ca persoanele care dorm sase ore pe noapte in loc de sapte sau opt incep sa creada ca s-au adaptat bine la acest program de somn. In acelasi timp, la testele de inteligenta si de performante, rezultatele lor sunt din ce in ce mai slabe.