Cum sa te apuci si sa te tii de o dieta!

Cu toate stim ca nu e foarte usor sa te apuci de o dieta, iar atunci cand o facem e foarte greu sa ne si tinem de ea. Dieta e un cosmar, o obligatie, un stress, cand ar trebui sa fie pur si simplu un alt fel de a te alimenta, o ocazie de a descoperi lucruri noi.

 Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa alegi dieta care ti se potriveste si apoi sa o urmezi cu sfintenie.
  1. Tine minte ca dietele care promit marea cu sarea in cateva zile sunt in general daunatoare organismului. Iti pot oferi iluzia ca slabesti ca sa se transforme apoi intr-un efect yo-yo de toata frumusetea. E mult mai important sa atingi un echilibru decat sa te bucuri de o saptamana cu 10 kilograme in minus pentru a avea 20 in plus in urmatoarea si multe alte complicatii.
  2. E intotdeauna bine sa consulti un nutritionist inainte de a urma o dieta, mai ales daca vrei o dieta eficienta pe termen lung. Poate parea o fita, insa nu e de joaca cu echilibrul organismului si metabolismului tau.
  3. Stabilieste-ti obiective clare si nu abandona inainte sa le atingi. Abordeaza problema cu o foarte mare seriozitate, ca si cum ar fi un obiectiv profesional. Fa-ti o lista clara cu date si detalii pe care o poti lipi pe frigider, pe dulap, la baie sau in orice alt loc gasesti de cuviinta.
  4. Citeste mult despre toate dietele pe care le ai la dispozitie. Internetul este o sursa nesecata de retete de slabit. Important e sa judeci limpede si sa alegi o dieta echilibrata, care ti se potriveste.
  5. Alege dieta in functie de alimentele pe care le consumi cu placere. Nu trebuie sa te simti pedepsita in timpul dietei, ci speciala. Nu face rabat de la calitatea produselor pe care le consumi. Cu putina imaginatie, dieta poate deveni chiar un motiv de rasfat.
  6. Nu te gandi ce bine ar fi sa mananci o inghetata. Gandeste-te cat de minunat va fi cand te vei simti mult mai bine in pielea ta. Imagineaza-te fara cele cateva kilograme in plus de fiecare data cand intalnesti o tentatie. In mod sigur pofta se va diminua si ratiunea va invinge.
  7. Oricat de mult ti-ar displacea, incearca sa faci si miscare. 10 minute de gimnastica pe zi fac minuni pe termen lung. Alege ceva placut – jogging daca ai un parc in apropiere sau cateva abdomene. Nu uita sa faci incalzire de fiecare data – eviti astfel febra musculara ce va face totul mult mai neplacut.
  8. Nu intra in panica daca se intampla sa calci stramb. E mult mai important sa nu perseverezi in greseala. O bucatica de ciocolata nu este o drama. Important e sa nu se transforme imediat intr-o ciocolata intreaga. Orice s-ar intampla, nu abandona cauza. Multe abandonuri duc la acelasi dezechilibru din punctele de mai sus, plus imposibilitatea de a mai slabi pe viitor.
  9. Cerceteaza-ti posibilitatile culinare. Ai acum ocazia sa descoperi tot felul de lucruri pe care le poti gati si consuma cu placere fara ca asta sa atenteze in vreun fel la silueta mult-visata.
  10. Nu uita ca mult mai importanta decat dieta in sine este perioada care urmeaza, cea de mentinere. Nu strica ce ai realizat plonjand intr-o mare de dulciuri si grasimi. Invata sa duci un stil de viata echilibrat. Nu trebuie sa te abtii de la nimic, insa excesele sunt cea mai scurta cale catre multe kilograme in plus si scaderea respectului de sine.