Cum diminuam vergeturile?

Vergeturile sunt acele dungi sau striati rosiatice, vinetii sau alb-sidefii care apar pe piele cand se modifica volumul corporal (ingrasare sau sarcina). Sunt mai frecvente pe coapse, fese, solduri, dar pot sa apara pe orice parte a corpului. La gravide apar pe abdomen, in ultimele luni de sarcina si sunt foarte frecvente.

 

Chiar daca sunt neplacute ca aspect, mai ales in primele lor faze, vergeturile nu reprezinta o problema de sanatate. Pielea isi mentine functiile chiar daca este brazdata de aceste dungi.

 

Vergeturile apar atunci cand pielea este fortata sa se intinda dincolo de capacitatea sa. Stratul de colagen localizat in profunzimea pielii nu mai poate sa se intinda si se rupe. Aceste mici rupturi sunt la inceput de un rosu inchis sau albastrui. Cu timpul se vindeca si se formeaza de-a lungul lor un tesut cicatricial de culoare alba-sidefie sau cenusie. Grosimea poate sa varieze de la 1 milimetru pana la 10 centimetri in cazurile cele mai grave.

 

Cele mai frecvente cauze ale acestor rupturi sunt cresterea in greutate si sarcina. Acumularea de tesut adipos sub piele duce la intinderea ei peste limita. In timpul sarcinii abdomenul se mareste datorita uterului, iar sanii datorita glandelor mamare si chiar daca nu exista un tesut adipos sub piele, se produc vergeturile, mai ales ca si hormonii actioneaza in acest sens.

 

Dar exista si alte cauze. Vergeturile pot sa apara si din cauza unor medicamente (unguente si pastile cu corticosteroizi) dar pot fi si un simpotm al anumitor boli (sindromul Cushing, Marfan, etc.)

 

 

Vergeturile sunt mai des intalnite la femei tinere, dar pot sa apara si la barbati. Dincolo de cauzele mentionate, este importanta si mostenirea genetica. Unele femei constata ca, desi folosesc creme hidratante, lotiuni anti-vergeturi si tot felul de alte produse cosmetice, acele striatii apar totusi, indiferent de eforturile depuse. Din pacate, factorul genetic nu poate fi pacalit. Singura metoda de a evota vergeturile ar fi sa ne ferim de modificarea volumului corporal, insa in timpul sarcinii, asa ceva nu este posibil.

 

Daca nu ne putem feri de ele, ce avem de facut pentru a le face sa dispara? Din pacate, mai nimic. Vergeturile nu vor disparea, oricate tratamente am face. Insa pot fi estompate, prin interventiile potrivite. Ele se estompeaza oricum cu timpul, chiar si fara sa intervenim, insa exista si cateva metode de a le diminua mai rapid.

 

Cremele. Trebuie stiut ca nu orice crema este capabila sa estompeze vergeturile. Si cu siguranta nicio crema nu le poate face sa dispara complet, indiferent de ce ar promite producatorul. Unele cercetari au aratat ca in prima faza, atunci cand vergeturile sunt rosiatice sau vinetii, ar putea da rezultatele cremele cu tretinoina (acid retinoic), cum este Retin-A. Aceasta substanta ajuta la refacerea straturilor de colagen facand ca vergeturile sa aiba o culoare mai apropiata de cea a pielii. Tretinoina nu are niciun efect asupra vergeturilor deja vindecate, de culoare albicioasa, si este contraindicata in sarcina.

 

Tratamentul cu laser. Laserul se poate folosi in mai multe feluri. Poate sa remodeleze straturile profunde ale pielii stimuland productia de elestina si colagen sau sa repigmenteze pielea, stimuland productia de melanina. In acest al doilea caz, se foloseste si asupra vergeturilor vechi.

Microdermabraziunea. Acest tratament foloseste un aparat special pentru a indeparta stratul de celule de la suprafata pielii. Pielea ce va creste in loc va fi mai elastica si poate avea culoarea apropiata de cea a pielii sanatoase. Poate da rezultate si in cazul vergeturilor vechi.