Consulta nutritionistul

Daca ar fi sa comparam medicina de azi cu cea de acum 100 de ani, dezvoltarea acestei stiinte este evidenta, dar cele mai mari descoperiri ale ultimelor decenii s-au facut in domeniul nutritiei. Adevaratul miracol, puterea de vindecare a naturii, a fost sub ochii nostri intotdeauna. Dar acum medicii au tot ce le trebuie pentru a intelege misterul alimentelor care vindeca.

 

 

In alimente se ascund substante mai puternice si mai benefice decat orice medicament. Ele sunt tot ce ne trebuie pentru a duce o viata lunga si sanatoasa. Printr-o alimentatie corecta se pot preveni bolile, de la cele mai banale (raceli, gripe, indigestii) pana la cele mai grave (diabet, cancer). O alimentatie corecta ajuta corpul in timpul bolii, intarind sistemul imunitar care va lupta mai eficient. Ceea ce mananci are o influenta importanta asupra capacitatii de vindecare a corpului. In plus, prin alimentatie se poate slabi sau se poate mentine o greutate sanatoasa. Sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le aduce un stil de a manaca sanatos.

Dar pentru a putea culege beneficiile unei alimentatii corecte trebuie sa stim care este aceea. Corpul nostru este o masinarie complexa, iar substantele care patrund in el, prin mancare sunt multe si variate. Interactiunea dintre corpul uman si mancare este una vasta si complexa, iar principiile sale alcatuiesc o adevarata stiinta.

Pentru ca est egreu sa stapanesti aceasta stiinta cand nu esti specialist, vizita la un nutritionist iti poate lamuri multe intrebari.

Nutritionistul este medicul specializat in probleme de nutritie, care poate crea programe unice, personalizate, ce includ atat regulile alimentatiei corecte cat si un program de exeritii fizice. Nu toti nutritionistii sunt absolvenit ai facultatii de medicina. Unii sunt biochimisti, biologi, care au facut cursuri de nutritie, altii nu au nicio pregatire anume in afara unor cursuri de cateva ore in nutritie. De aceea, trebuie tinut cont, atunci cand alegem un nutritionist, de pregatirea sa. Ideal este sa gasim un medic endocrinolog, gastroenterolog, internist sau diabetolog cu competente in nutritie.

Astazi avem la indemana atatea surse de informatii, incat oricine poate gasi o dieta potrivita dorintelor sale. Doar cu catva clickuri gasesti informatii despre o multime de diete variate. Atunci de ce am mai consulta nutritionistul?

Pentru ca numai asa putem primi o dieta personalizata, potrivita nu numai dorintelor noastre ci si nevoilor organismului nostru. In functie de rezultatul analizelor sanguine, de greutatea corporala si stilul de viata al fiecaruia, nutritionistul poate crea un regim care sa ajute la slabire, sa corecteze eventualele probleme de sanatate sau sa mentina starea de sanatate.

Majoritatea dietelor faimoase au o multime de dezavantaje. Fie lipsesc organismul de nutrienti si vitamine, ducand, pe termen lung, la malnutritie, fie favorizeaza efectul yo-yo, fie nu sunt eficiente, din diverse motive.

Nutritionistul poate crea pentru fiecare o dieta sanatoasa si eficienta pe termen lung, o dieta care sa asigura necesarul de nutrienti, vitamine si minerale, favorizand, in acelsi timp, pierderea kilogramelor.

Pentru ca vizita la medic sa fie de ajutor, trebuie sa mergi pregatit cu analize cat mai recente. Acestea trebuie sa contina nivelul colesterolului, al glicemiei, al fierului, rezultatul unui sumar de urina. Cu cat sunt mai detaliate cu atat mai bine. Daca exista o problema de sanatate, de orice fel, medicul trebuie sa o cunoasca inainte de a da un regim. De asemenea, trebuie anuntat daca iei medicamente sau suplimente. Vizita la nutritionist consta intr-o discutie legata de obiceiurile tale alimentare. Vei fi intrebat ce mananci, la ce ore, cat mananci, care este stilul tau de viata. Medicul te va ajuta sa identifici greselile pe care le faci si te va indruma pentru a le corecta. Apoi iti va crea dieta personalizata si iti va explica in ce consta ea sau cum se poate ajusta in functie de stilul tau de viata. Orice intrebare care apare pe parcursul acestei consultatii rebuie lamurita pantru a avea toate detaliile necesare. De asemenea, trebuie anuntat medicul daca dieta oferita pune anumite probleme sau nu poate fi tinuta din diverse motive pentru ca el sa faca schimabrile necesare.

Nutritionistul va calcula care este greutatea ideala in functie de varsta si inaltime, apoi, impreuna cu tine, va fixa greutatea tinta.

In unele cabinete, care sunt dotate cu aparatura performanta se poate face un control complet, care identifica greutatea corporala, procentul de grasime din corp si masa musculara. Pe parcurs, medicul te va chema din nou la consultatie pentru a vedea care sunt progresele facute si eventualele greutati intampinate. Se poate calcula din nou masa musculara si procentul de grasime pentru a vedea daca pierzi din tesutul gras au din tesutul muscular.

Majoritatea nutritionistilor se concentreaza numai pe alimentatia corecta, dar sunt si unii care iti creaza si un program de exercitii personalizat in functie de forma ta fizica si de localizarea depozitelor grase.

Vizita la nutritionist nu este indicata doar supraponderalilor si obezilor. De nutritionist au nevoie si diabeticii, cei care sufera de constipatie, diaree cronica, boala celiaca si alte probleme digestive. Si oboseala cronica, stresul, lipsa de concentrare mentala isi pot gasi solutia la nutritionist.