Cine este de vina pentru Stres?

Ce este Stresul? Stresul este un cuvant aparut pe la noi dupa 1981, cam in acelasi timp cu capitalismul. Stresul (numit si stress) este, conform definitiei date de wikipedia, „sindromul de adaptare pe care individul îl realizeaza în urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forta, solicitare, tensiune.”Acest inamic invizibil si greu de cuprins intr-o descriere exacta este de vina pentru foarte multe afectiuni de care suferim cu totii si se transforma uneori chiar si in tap ispasitor (cunoasteti, probabil, expresia „am fost stresata”). Nu putem sa slabim de stres, nu putem sa ne concentram de stres, nu putem sa dormim de stres si asa mai departe. Este de precizat ca discutam despre stresul negativ, nu de cel pozitiv care are efecte benefice asupra oamenilor, ajutandu-i chiar sa duca la bun sfarsit ce au inceput (emotiile legate de organizarea unei nunti, tracul artistilor).

Tot Wikipedia ne spune ca cel care a inventat cuvantul „stress” este Hans Hugo Bruno Selye care defineste stresul ca ansamblu de reactii al organismului uman fata de actiunea externaa unor agenti cauzali (fizici, chimici, biologici si psihici) constand in modificari morfo-functionale, cel mai adesea endocrine. Adica organismul nostru sufera dereglari din cauza unor factori externi. Si atunci ce ne ramane de facut?

Cel mai intelept este sa prevenim aparitia stresului negativ ferindu-ne sau actionand asupra  factorilor care  determina aparitia sa. Tocmai de aceea e bine sa stim care sunt acestia.

Principalii factori de aparitie a stresului negativ sunt:

  • suprasolicitarea individului (de obicei la serviciu);
  • situatiile conflictuale si tensionate din familie
  • expunerea la prea multe schimbari ce aduc dupa sine foarte multe lucruri si situatii necunoscute in viata noastra
  • criza de timp
  • izolarea
  • expunerea la sunete puternice sau variatii foarte puternice de temperatura
  • evenimente negative extreme intamplate persoanei sau celor foarte apropiati ei
  • perioadele financiare extrem de proaste sau foarte fluctuante
  • probleme cu copiii
  • pensionarea etc.

Pasi pentru inlaturarea stresului

Atunci cand te simti stresat, e bine sa identifici cu grija si obiectiv factorul (sau factorii) care cauzeaza acest lucru, sa incerci sa-i elimini sau macar sa-i privesti cu alti ochi. Nu trebuie sa iei lucrurile in tragic, ci trebuie sa abordezi un model de gandire pozitiva de genul celei care spune ca nu exista probleme, ci numai si numai solutii.

Alimentatia este si ea foarte importanta in perioadele in care te simti stresat (si nu numai). Astfel, tigarile si produsele care contin cofeina nu te calmeaza, asa cum ai putea crede, ci iti fac si mai mult rau, agravandu-ti pe termen lung simptomele. Incearca sa te odihnesti mai mult, sa te plimbi, sa bei ceaiuri naturale si multa apa si sa incerci, astfel, sa vezi lucrurile mult mai in roz. Adopta un program alimentar sarac in prajeli si grasimi si incearca pe cat posibil sa tii cont de cele 3 mese principale ale zilei.

Este, de asemenea,  indicat sa te feresti de emisiuni tv violente (filme de groaza, stirile de la ora 5), sa incerci sa iei pauze cat mai dese de la munca (mai ales daca ai o activitate intelectuala intensa) si sa incerci sa petreci cat mai putin timp singur(a).

Nu uita ca nu ajuti pe nimeni ambalandu-te din ce in ce mai mult pentru un motiv atat de abstract cum este stresul. Daca nu vei respecta acesti pasi simpli odata ce ti-ai dat seama ca stresul s-a instalat confortabil in viata ta, vei constata la un moment-dat ca lucrurile au scapat de sub control si au intrat in efectul bulgarelui de zapada. Atunci va fi mult mai greu (dar nu imposibil) sa iei masuri impotriva starii proaste generale.