Caderea sezoniera a parului

Faptul ca toamna observati mai multe fire de par ramase in perie dupa pieptanat nu trebuie sa va ingrijoreze. Aveti de-a face cu o cadere sezoniera a parului, un fenomen care se incadreaza in ciclul natural de viata a fibrelor capilare. In aceasta perioada, puteti contabiliza pana la 60 de fire de par cazute intr-o singura zi, dar nu va panicati! Este o etapa normala. 
Pentru a intelege cauzele acestei probleme si pentru a descoperi posibilele tratamente, parcurgeti sfaturile de mai jos.

Ce inseamna?

Este o perioada de-a lungul careia parul trece printr-o transformare. Firele de par care ajung la maturitate, mor si incep sa cada, fiind inlaturale de noile fire de par care se incep sa creasca. Aceasta faza se manifesta toamna, in intervalul dintre lunile septembrie si noiembrie, si dureaza, de obicei, 4 pana la 6 saptamani. 
Procesul de maturizare a firelor de par este grabit de caldura soarelui, in special in lunile de primavara-vara. Caldura intensa favorizeaza secretia hormonilor, care la randul lor stimuleaza si accelereaza cresterea parului. Astfel, firele de par ating rapid maturitatea, de unde apare firesc caderea lor in sezonul urmator.

Ce se poate face?

Cantitatea de par cazut in acest interval difera de la persoana la persoana. De aceea, tratamentele recomandate sunt si ele diverse.
Pentru a cunoaste nivelul de rezistenta al pletelor dumneavoastra, este bine sa faceti urmatorul test, care se realizeaza pe parul murdar. Treceti-va degetele prin par, incepand de la radacina catre varfuri, strangand cu fermitate firele. Daca de fiecare data cand faceti acest gest, de degete vi se prind aproximativ zece fire, inseamna ca volumul cazut este normal. Daca doriti, puteti urma o cura cu vitamine si minerale speciale pentru intretinerea parului (fie ca le luati din alimentatie, fie ca apelati la suplimente sau la masti). Vitaminele ideale sunt B8, B5, A, E. In privinta mineralelor, trebuie sa stiti ca sunt in mod special recomandate calciul, magneziul, fierul si zincul.
Daca observati caderea a mai mult de cincisprezece fire, este bine sa apelati la un tratament impotriva caderii parului, asociat cu o cura vitaminica.
Nu uitati ca tratamentele de acest gen nu actioneaza asupra caderii parului, ci stimuleaza cresterea de noi fire de par, mai rezistente si mai viguroase.

Bine de stiut!

Daca aceasta cadere sezoniera a parului se prelungeste mai mult de sase saptamani, este posibil sa existe si alte cauze ale acestor pierderi, de ceea este recomandat sa consultati un medic pentru a afla un diagnostic corect.