Beneficiile lacrimilor – de ce este sanatos sa plagi?

De cand aparem pe lume – plangem. Cand ne doare ceva, cand ne alegem cu o palma parinteasca sau cu o nota proasta, cand ne lasa balta vreun prieten, cand pierdem pe cineva drag – plangem.. de tristete sau de durere.

Am putea spune ca viata e presarata cu lacrimi? Poate ca da. Dar in acelasi timp, cand obtinem ceea ce ne doream demult, cand intalnim pe cineva ai carui ochi i-am uitat, cand auzim o gluma buna, cand privim o comedie reusita – plangem.. de bucurie sau de fericire.

Astfel, am putea spune ca viata se vede totusi printre lacrimile cu care este ea presarata. Plansul ne ajuta sa trecem mai usor peste emotiile negative ori pozitive. Desi simtim cum ne calmeaza spiritul, lacrimile ne trateaza si trupul.


Principalul vinovat – un hormon

Cand ne vin lacrimi in ochi, le punem pe seama emotiilor. „Tehnic” insa, explicatia e alta. Nu sentimentele ne fac sa plangem, ci lipsa „secretului fericirii”. Denumit si „hormonul fericirii”, serotonina pe numele lui real, este hormonul care raspunde de starea noastra de bine, de liniste si calm din organism.

Acest hormon este „vinovat” de plansetele si de rasetele noastre. Iar nivelul mai mic sau mai mare de serotonina, diferit de la un om la altul, explica de ce unii dintre noi suntem mai predispusi lacrimilor, pe cand altii nu.


La ce e bun plansul?

Din punctul de vedere al lacrimilor varsate, noi oamenii, ne impartim in doua categorii: unii care plang foarte repede si din orice, si altii care par stane de piatra deoarece nu risipesc nicio lacrima. E bine ca suntem firi plangacioase sau e de rau? Ne avantajeaza caracterul nostru puternic, potrivit caruia nu izbucnim in lacrimi oricand si oriunde sau mai degraba avem numai de pierdut?

Incepem cu cele mai mici atuuri: e gratis, disponibil oricui si nu are efecte secundare (lasam la o parte ochii rosii, usoarele dureri de cap sau indepartearea machiajului). Desi nu e vreun medicament atotvindecator, plansul ne linisteste sufletul.

Lacrimile ne ajuta sa ne recuperam dupa un moment de suferinta ori stresant. Si nu e o vorba ramasa din batrani, ci un fapt demonstrat stiintific. Mai exact, prin lacrimi eliminam orice substanta chimica toxica ori hormon de stres ce apare in organismul nostru in urma supararii.

Tocmai de aceea, asa cum se face terapie prin ras, la nevoie, specialistii recomanda chiar tratamentul prin plans. Reprezinta metoda naturala de a face fata unor stari afective intense. Cum tristetea netratata dauneaza neuronilor, poate duce la depresii sau, si mai rau, la infarct, putem spune fara teama de a gresi ca, prin plans, reusim sa supravietuim.

Intorcandu-ne la „teoria” plansului, medicii dezvaluie faptul ca lacrimile emotionale contin cantitati mari de proteine, magneziu si potasiu, dar si hormoni precum prolactina.

Oricare dintre aceste substante, in cantitati prea mari sau prea mici, duce la probleme de sanatate. Cateva exemple? De la afectiuni ale tenului, probleme de coagulare a sangelui si pana la functionarea neuronala, controlul muschilor si tensiunea arteriala. Cat despre hormon continut de lacrimi – prolactina – el este implicat in mecanismul stresului, dar si in functionarea sistemului imunitar.


Tipuri de lacrimi

Daca nu stiati, aflati acum ca glanda lacrimala a omului produce trei feluri de lacrimi:

  • lacrimi continue – produse pentru umezirea permanenta a globului ocular. Acestea contin apa, proteine, lipide, dar si substante care joaca un rol important impotriva infectiilor.
  • lacrimile reflexe – produse ca reactie la agentii iritanti ori la diversele corpuri straine care ne intra in ochi. Acest tip de lacrimi, au acelasi continut ca cele continue.
  • lacrimile emotionale – apar in urma unor stari afective intense si contin concentratii mai mari de proteine, magneziu, potasiu si prolactina.