
Exista o serie de alimente care, consumate cu regularitate, te pot ajuta sa-ti mentii intacte functiile creierului, inclusiv memoria. Evident, pentru un efect real, aceste alimente trebuie consumate zilnic. Pe scurt, ai nevoie de un stil de viata sanatos pentru a-ti asigura o functionare corespunzatoare a memoriei pana la varste foarte inaintate.
Iti enumar mai jos o serie de alimente care sunt cei mai buni aliati ai memoriei :
Ceapa si usturoiul – pe langa multe alte proprietati benefice, ceapa ajuta la oxigenarea creierului, ajutandu-ti memoria sa functioneze la randament maxim. O salata bogata in ceapa, pe zi, e o alegere foarte buna atunci cand vrei sa-ti mentii functiile memoriei. Usturoiul este cel mai bun consumat crud, insa ,are beneficii si atunci cand il prepari odata cu mancarea.
Pestele – s-au scris tratate intregi despre proprietatile alimentare pozitive ale carnii de peste in dieta zilnica. Iata ca el da o mana de ajutor si memoriei tale, asa ca e bine sa faci tot posibilul sa-l consumi cat mai des. Acizii grasi omega 3 din carnea de peste sunt preferatii memoriei tale.
Spanacul – nu era degeaba folosit de Popeye Marinarul. El reduce problemele sistemului nervos, lasand astfel loc de desfasurare memoriei.
Citricele – salatele de fructe bogate in portocale, mandarine, lamai sau grepfruit fac minuni
Salata de varza si sfecla rosie – te vor ajuta sa te concentrezi mult mai usor
Ciocolata – cu cat continutul de cacao din ciocolata este mai mare, cu atat ea te va ajuta mai mult sa-ti mentii o memorie cat mai buna.
Strugurii si vinul rosu – totusi tine minte sa nu consumi mai mult de un pahar de vin rosu pe zi. Excesul va anula efectele benefice.
Semintele de floarea soarelui, nucile si alunele – ele contin vitamina E, un antioxidant foarte important in mentinerea functiilor memoriei
Afinele – sunt adevarate bombe cu antioxidanti. Nu exista fructe mai potrivite pentru mentinerea memoriei decat afinele. Ele ajuta si la tinerea sub control a radicalilor liberi, principalii vinovati pentru multe boli grave (cum ar fi, de exemplu, cancerul).
Alte alimente, recomandate in mentinerea la cote maxime a memoriei, sunt laptele cald cu cacao, kiwi, uleiul de masline, iaurtul fara grasimi, cerealele integrale, orezul brun, usturoiul, chimenul, ouale (in special galbenusurile), soia, morcovii, ananasul, salvia, pelinul, rozmarinul, ceaiul negru si verde sau ginko biloba (care insa trebuie consumat cu cateva saptamani inainte pentru a avea un efect sesizabil). Un alt efect miraculous pot avea si mierea de albine si drojdia proaspata.
Tine minte ca, pentru a avea o memorie cat mai buna, e bine, in general, sa consumi alimente bogate in fier, vitamina B6, vitamina C, vitamina A si multe lichide (de preferat apa sau ceai). Evita excesele de tutun, alcool si afumaturi sau alte „otravuri” care nu fac decat rau creierului tau si – implicit – memoriei de care ai atata nevoie.