5 simptome explicate!

Cine nu s-a intrebat macar o data de ce are furnicaturi la picioare, de ce ii curge nasul sau de ce stranuta? Iata 5 simptome explicate.


De ce stranutam?

Cum am putea explica stranutul? Din cauza unui animal, din cauza piperului, a soarelui la anumite persoane, sau pur si simplu din cauza racelii iata ca va treziti stranutand o data, de doua ori, chiar de zece ori! Stranutul este un fenomen incontrolabil. In prezenta unui element strain, neuronii senzoriali detecteaza un pericol la nivelul mucoasei nazale, si decid, stimuland stranutul, sa incerce sa il scoata afara.

In cazul piperului de exemplu, cand simtiti mirosul, moleculele de capsaicina si de piperina zboara in nasul vostru (pe mucoasa) excitand nervii senzoriali.

Cearcane negre sub ochi.

Pielea din jurul ochilor este foarte fina si foarte fragila. Aceasta piele este mai sensibila la agresiunile cotidiene. O circulatie proasta este mult mai usor de observat. Deoarece sangele are o culoare inchisa, pielea capata o tenta cenusie, responsabila pentru cearcane. In general, cearcanele apar dupa o noapte prea scurta sau din lipsa cronica de somn. Consecinta este directa: o proasta microcirculatie la nivelul ochilor.

Cand noaptea este scurta, circulatia sangvina care dureaza de obicei mai multe ore pe timpul noptii datorita imobilitatii, este imperfecta si cearcanele sunt inevitabile la trezire. Tigarile, alcoolul sau stresul de exemplu sunt si ele nefaste pentru microcirculatia din jurul ochilor si favorizeaza incetinirea circulatiei sangvine ceea ce aduce cu sine cresterea cearcanelor. Exista si factori ereditari care fac prezenta cearcanelor inevitabila.

De ce suntem ragusiti dupa ce am tipat?

Daca am strigat prea mult sau am petrecut seara intr-o incapere cu mult fum putem avea o voce ragusita. Cum se explica acest fenomen sinonim cu durerea de gat sau cu angina? Vocea este produsa prin vibratia celor doua corzi vocale din laringe. Cand abuzati de vocea voastra corzile vocale se umfla deoarece sunt obosite. Astfel se poate vorbi de oboseala vocala. Cand petreceti seara inconjurat de fumatori, aerul este mai uscat. Laringele este inflamat, corzile vocale umflate, vocea este mai grava.

Atmosfera umeda, evitati alcoolul si tigara. Si alte cauze pot fi la originea umflarii corzilor vocale si a vocii ragusite, de exemplu o infectie a sinusului sau a sistemului respirator dar si unele alergii. Toti factorii iritanti aflati in aer ( fum, produse chimice), sunt nefasti pentru corzile vocale. Aceasta explica si vocea grava a fumatorilor.   

Alergii, raceala, praf: tot ceea ce va face nasul sa curga. De ce ne curge nasul?

Motivele pot fi multiple: raceala,alergie,plans, umiditate, frig, etc. Ca sa faceti diferenta intre o alergie si o raceala trebuie sa stiti ca in cazul unei alergii va curge nasul, secretia fiind subtire, apoasa, transparenta. Si in cazul alergiei la praf secretia nazala este apoasa. Lichidul care curge din nas este un fluid secretat de catre organismul nostru pentru a ne proteja. Trebuie sa va suflati nasul pentru a extrage aceste agresiuni si pentru a-i permite mucoasei sa reactioneze in caz de alte atacuri.

Furnicaturi in picioare.

Cred ca toti ati avut aceasta senzatie de furnicaturi in picioare. Mai mult sau mai putin inconfortabile, aceste furnicaturi apar daca stati mai mult timp asezati sau stati asezati intr-o pozitie neobisnuita. Cauza acestui fenomen este simpla: circulatia sangvina este incetinita. Consecinta este intepenirea, care face apel la sistemul nervos central: creierul. De exemplu, la incrucisarea picioarelor, o vena sau o artera poate fi comprimata si sangelui ii este greu sa treaca. Furnicaturile sunt consecinta sistemului nervos: acestea isi fac simtita prezenta pentru a ne determina sa ne schimbam pozitia, pentru a restabili circulatia normala a sangelui in piciorul intepenit. O data semnalul primit, este suficient sa va miscati picioarele pentru a restabili circulatia.

Simptomele prezentate nu sunt legate in mod sistematic de o patologie. Acestea pot fi semnale transmise de corp – in cazul furnicaturilor – aceste simptome pot indica faptul ca organismul este atacat si reactioneaza – stranuturile, nasul care curge – sau ne pot indica ca organismul da semne de slabire – cearcanele.