Shiatsu, o specialitate japoneza in masaj

Shiatsu este un cuvant japonez care inseamna „presiunea degetelor”, presiune care se aplica pe liniile energetice ale corpului (meridiane) pentru a stimula fluxul energetic natural al corpului (ki).

Tehnica Shiatsu se refera la folosirea degetelor si a palmei pentru a aplica presiune pe anumite parti ale corpului in scopul de a corecta dezechilibrele organismului si a mentine sanatatea. De asemenea, metoda este de ajutor in vindecarea anumitor boli.

 

Caracteristica majora a masajului Shiatsu este aceea ca se practica folsind palmele, degetele si in special degetale mari ale maini, dar unii terapeuti pot folosi si genunchii, antebratele, coatele si picioarele. Esenta tehnicii Shiatsu este faptul ca ea combina diagnosticul cu tratamentul. Astfel, terapeutul isi poate folosi palmele ca organe senzoriale pentru a detecta neregularitatile, asa cum este tensiunea in anumite parti ale corpului si pentru a corecta sau vindeca aceste probleme. Pentru a capata aceste abilitati, terapeutul are nevoie de o experienta destul de vasta.

Maseurii promoveaza prevenirea bolilor si vindecarea lor, stimuland sistemul imunitar si folosind ablitatea naturala de vindecare a organismului. Ideea de baza este aceea de a trata corpul ca un intreg si nu fiecare organ sau sistem in parte.

O sedinta de shiatsu dureaza in general intre 40 de minute si o ora. Se desfasoara pe podea sau pe o saltea speciala si incepe de obicei cu exercitii uoare de stretching pentru a stimula miscarea energiilor si pentru a relaxa muschii. Se poate aplica presiune atat unor zone mai intinse cat si unor anumite puncte, in functie de nevoile corpului. Uneori presiunea poate fi blanda si relaxanta, alteori poate fi mai dura, poate chiar usor dureroasa. Toate acestea depind foarte mult de nevoile fiecarui pacient in parte.

Shiatsu se recomanda atat persoanelor sanatoase, care vor sa previna bolile si sa-si pastreze un nivel optim al anergiei, cat si celor bolnave. Numarul sedintelor necesare variaza in functie de individ si de starea lui. Pentru afectiunile mai usoare si acute, sunt suficiente si cateva sedinte sau chiar una singura. Insa pentru afectiunile mai grave sau cronice tratamentul trebuie efectuat pe durata catorva saptamani. Trebuie stiut ca shiatsu singur nu poate face minuni. Atitudinea pacientului si stilul de viata pot afecta evolutia starii de sanatate.

Beneficiile masajului shiatsu sunt multiple. El poate ajuta pasientul sa se vindece singur activand capacitatea naturala de vindecare a organismului, poate preveni bolile si afectiunile viitoare, intarind sistemul imunitar si poate indeparta simptomele asociate cu un numar mare de boli: intinderile musculare, migrenele, durerile de gat, umeri si spate,  tensiunile musculare, nevralgiile, insomnia, nervozitatea, problemele menstruale si circulatorii,  constipatia, anxietatea, oboseala cronica.

Chiar daca nu crezi in valorile promovate de medicina japoneza traditionala, shiatsu trebuie incercat pentru simplul fapt ca este foarte relaxant. Facut in mod regulat, shiatsu poate preveni acumularea stresului, cea mai raspandita boala a secolului nostru. Vitalitatea, energia se vor imbunatati simtitor dupa numai cateva sedinte de masaj. Ca efecte fizice imediate, shiatsu imbunatateste functionarea sitemului circulator, limfatic si hormonal si regleaza activitatea sistemului nervos.