Ritualuri de frumusete

Gomaj, bai, masaj… In toate traditiile lumii purificarea corpului este esentiala. Ritualurile de frumuste exista inca din Antichitate. Chinezoaicele se spala pe fata cu apa in care au fiert orez, in Filipine femeile sunt fane aloe, in Costa Rica, fata se curata cu suc de portocale amestecat cu apa, in Marea Britanie, femeile beau apa plata cu lamaie verde. Numeroase ritualuri in functie de tara. In continuare va prezentam sapte ritualuri pe care le puteti integra fara greutate in ingrijirea voastra zilnica.

Reflexologia chinezeasca. Reflexologia picioarelor este o forma antica de tratament folosindu-se de presopunctura si care implica presiune focalizata asupra anumitor puncte de reflex care se gasesc in picioare si care corespund anumitor parti ale corpului. In timpul unei cure de detoxifiere, cel mai mult conteaza ameliorarea echilibrului ficatului pentru usurarea organismului. Ce puteti face acasa: zona ficatului se afla in zona plantara a piciorului drept. Acesta ocupa o zona destul de vasta, care este situata la baza degetelor de la picioare ( al treilea, al patrulea, al cincilea). Masati-le de jos in sus, masati apoi toate degetele cu miscari verticale paralele (niciodata in timpul digestiei).

Gomajul a la marocani. Traditional, in Maroc, dupa o jumatate de ora de hammam, corpul este supus unui gomaj cu ajutorul unei manusi speciale din lana sau din matase care se numeste kassa. Toate impuritatile sunt eliminate, circulatia sanguina este activata si inima este oxigenata. Ce putei face acasa: masati-va pielea cinci minute in fiecare dimineata inainte de dus, cu ajutorul unei perii din fibre naturale, care sa fie destul de moale. Zi dupa zi acest masaj va va ajuta pielea sa elimine din toxine, stimuland in acelasi timp si circulatia.

Gomajul tahitian. In zona Pacificului pielea se exfoliaza cu nisip fin, bland si eficace in acelasi timp, permitandu-i pielii sa se curete de impuritati. La voi acasa: exfoliati-va corpul cu nisip fin  de jos in sus, pana la nivelul inimii. De la picioare pana la fese, de la brate la coate si pana la abdomen.

Folosirea apei ca si englezii. Foarte pasionati de detoxifiere, englezii se bazeaza foarte mult pe apa calda (si nu doar pe ceai). Acesta ajuta rinichii si ficatul, stimuland functiile lor detoxifiante. La voi acasa: dimineata pe stomacul gol, dar si in orice alt moment al zilei, beti o ceasca de apa calda. O putei asocia unei lingurite de miere sau cu suc de lamaie.

Titirezul tibetan. Medicina tibetana considera corpul uman un ansamblu de sapte centre de energie. Atunci cand nu functioneaza cum trebuie, fluxul vital  (prana) se incetineste si apar mai usor  bolile. Titirezul este ideal pentru a reinsufla energia necesara intregului organism. La voi acasa: intr-un spatiu cat mai mare, stati cat mai dreapta, cu bratele intinse paralele cu solul si invartiti-va in sensul acelor de ceasornic, pana cand ati ametit.

Baia japoneza. In partea de sud a Japoniei, apele termele care vin din izvorul Beppu, sunt renumite pentru bogatia lor extraordinara in minerale. Atunci cand cineva face baie aici, transpira foarte mult, eliberand in acest fel foarte multe toxine. Un fel de febra artificiala care stimuleaza toate functiile organismului. In timpul baii de aburi, lucru uimitor, multe japoneze rontaie gheata. S-a constatat ca, astfel, se stimuleaza mai usor eliminarea transpiratiei, si se va preveni supraincalzirea corpului, putandu-se  suporta mai usor aerul fierbinte. La voi acasa: la sfarsitul zilei, de doua sau de trei ori pe saptamana, faceti baie in apa foarte fierbinte – 39 de grade Celsius, timp de 20 de minute. Stergeti-va apoi repede si va putei intinde pentru cateva minute ca sa relaxati.

Scarpinarea limbii, un ritual indian. Este un gest de baza al medicinii aiurvedice indiene, scarpinandu-va limba, stimulati sistemul digestiv.