Fitoterapia – ajutorul plantelor

Fitoterapia, adica utilizarea plantelor in scop terapeutic, medical, este cel mai probabil prima forma de medicina. Desi plantele folosite in cunostinta de cauza si la recomandarea medicilor au efecte binefacatoare asupra organismului si pot fi folosite in ameliorarea sau prevenirea a numeroase afectiuni, este necesara totusi, inca de la inceput, o precizare extrem de importanta. Asa cum pot fi folosite in tratarea anumitor boli, exista si plante care folosite in scopuri, doze sau combinatii gresite, afecteaza organismul, devenind extrem de toxice. De aceea trebuie sa cunosti foarte bine proprietatile plantelor pe care le folosesti, sa iti cunosti organismul si, cu atat mai mult cu cat le folosesti pentru o anumita afectiune si pot sa interfereze cu tratamentul medical, sa consulti si parerea medicului curant.

Terapie la domiciliu

Desi cele mai multe persoane cand aud de fitoterapie se gandesc la utilizarea plantelor sub forma de infuzie sau decoct, substantele chimice din plante, cu efecte terapeutice, sunt acum concentrate in tablete, capsule sau tincturi, care se comercializeaza la plafar sau in farmacii. Acestea pot fi folosite atat in tratarea unor afectiuni specifice, dar si pentru a creste imunitatea organismului si pentru energizare. Pentru utilizarea corecta a plantelor tebuie sa cunsosti si diferenta dintre infuzie si decoct, astfel incat sa urmezi corect instructiunile de utilizare.


*Infuzia este o solutie exctractiva care se obtine prin oparirea plantei. Astfel, se toarna apa clocotita peste planta si se mentine vasul acoperit timp de 5-10 minute, dupa care se stercoara. Infuzia se pregateste in general din florile si frunzele unei plante.
*Decoctul este o solutie extractiva care se obtine prin fierberea plantei in apa, timp de 30 de minute, dupa care se strecoara. Aceasta solutie se obtine din partile dure sau lemnoase ale plantei, precum radacina, scoarta, seminte sau bacele, care necesita un timp de fierbere mai indelungat.

Pe langa aceste solutii, plantele mai pot fi folosite la domiciliu, extern, sub forma de inhalatii, comprese, bai de plante sau cataplasme. Compresele pot fi folosite intr-o gama variata de afectiuni, de la luxatii sau vanatai pana la febra sau migrene. Acestea se obtin prin inmuierea unei bucati de panza sau de tifon in decoctul de plante. Spre deosebire de comprese, cataplasmele se prezinta sub forma de pasta obtinuta prin fierberea plantelor, pasta care se aplica de obicei pe zona afectata (furuncule, ulceratii, dureri musculare etc.) intre doua bucati de tifon.

Precautii

  • Datorita constituentilor activi continuti, plantele pot fi daunatoare daca sunt folosite in exces sau in doze incorecte. Citeste intotdeauna instructiunile (care exista chiar si pentru banalul ceai de musetel) si respecta dozele recomandate, iar daca tratezi o anumita afectiune, consulta medicul inainte de a recurge la tratamente sofisticate din plante.
  • Copiii saub 16 ani sau femeile insarcinate trebuie sa consulte in mod special medicul pentru a verifica posibilitatea urmarii unui tratament cu plante.
  • Alege produse de incredere, care pot face dovada controlului de calitate, si nu alege cel mai ieftin produs. Asigura-te intotdeauna, in general pentru orice produs, ca data de valabilitate este bine imprimata si nu poate fi stearsa cu usurinta.