Cum aflati ce tip de ten aveti?

Putem vorbi despre cinci tipuri de ten de baza: gras, normal, sensibil, uscat si imbatranit sau ars de soare. Fiecare dintre acestea se diferentiaza prin cantitatea de grasime pe care o produce pielea, prin elasticitate si prin predispozitia spre anumite afectiuni ale pielii.

In general, exista o multitudine de factori care determina tipul de ten pe care il avem, printre care mostenirea genetica, factorii de mediu, alimentatia, nivelul de stres, medicamentele, metodele de ingrijire a pielii pe care le folosim etc. Important este sa stim ce fel de ten avem, pentru a putea alege cele mai bune metode de ingrijire, acelea care ni se potrivesc.

Puteti sa va faceti singura un test foarte simplu, prin care sa stabiliti ce fel de ten aveti. Spalati-va pe fata, tamponati-o cu un prosop curat, pana se usuca, si apoi luati cateva bucatele de hartie de orez si aplicati-le pe ten, in diferite zone ale fetei, apasand. In urma presiunii exercitate prin apasare, bucatelele de hartie se vor lipi in anumite zone ale fetei, devenind grasimoase din cauza sebumului, sau nu se vor lipi.

Daca bucatelele de hartie se lipesc in cam toate zonele fetei, inseamna ca aveti un ten gras. Daca nu se lipesc, tenul dumneavoastra este uscat. Daca hartia se lipeste sau atrage grasime numai in zona fruntii, nasului si barbiei, aveti un ten normal, la fel ca 70% dintre femeile din lume.

  • Tenul gras devine lucios, din cauza porilor mariti, fiind un teren fertil pentru puncte negre, cosuri etc.
  • Tenul normal are pori de dimensiuni medii, are o textura echilibrata, o circulatie buna, o culoare sanatoasa, fiind uscat in zona obrajilor si gras in zona fruntii, a nasului si a barbiei.
  • Tenul sensibil tinde sa fie subtire, delicat si cu pori fini. Este predispus la spargerea capilarelor, adesea alergic si se irita cu usurinta.
  • Tenul uscat este putin hidratat, fiind predispus la riduri si la aparitia de pete rosii.
  • Tenul imbatranit sau ars de soare necesita cea mai multa ingrijire, intrucat este predispus la aparitia ridurilor, ii lipseste elasticitatea pielii etc.