Casatoria: pro sau contra

Asa cum iubirea e o taina, tot asa si actul casatoriei e o taina, un ceremonial, un legamant ce incununeaza o anumita iubire (ma refer la casatoria religioasa, nu la cea civila).
De ce ne mai casatorim? Casatoria este o dovada de dragoste. 
Argumente pro. Casatoria este promisiunea pe care o facem cu voce tare, in fata unor martori si in fata lui Dumnezeu ca il vom iubi pe celalalt pentru totdeauna. Pentru multi oameni casatoria este si o frumoasa dovada de dragoste. Este si motivul pentru care homosexualii isi cer dreptul la casatorie. 
Argumente contra. Casatoria exprima dorinta de a avea o viata linistita si teama de a nu ramane, de a nu imbatrani singur. Primul criteriu dupa care oamenii isi aleg perechea este dupa dragoste, fidelitatea. Fidelitatea este inaintea sexului. O multime de oameni se grabesc sa se casatoreasca de teama sa nu ramana singuri. Ceea ce mai este adevarat este ca mariajul a inceput sa cunoasca un declin de cand femeile au inceput sa fie independente din punct de vedere financiar.
Casatoria este cel mai frumos cadou. Argumente pro. Este singura zi in care tu esti eroul, in care nimic nu este mai frumos sau mai special. 
Argumente contra. Complexitatea, stresul pregatirilor ajunge pentru a nici nu te apuca macar. Marea zi este rar un moment de pura placere. Este si un moment de reuniune familiala – un detonator de bomba mai degraba! Nu este intotdeauna doar o ceremonie pentru cei doi miri: parintii intotdeuna impun un scenariu, dau indicatii pretioase. Un alt argument contra ar fi cantitatea de bani necesara ca sa faci o nunta.
Casatoria este garantia stabilitatii. Argumente pro.  Este dovedit ca o relatie in concubinaj este mult mai instabila decat o casatorie. 
Argumente contra. Stabilitate? O casatorie din doua se termina printr-un divort! Dupa cativa ani, adio seductie, buna ziua rutina! 
Casatoria, o protectie legala. Argumente pro. In ochii legi, casatoria este cadrul cel mai sigur pentru a ridica o familie.
Casatoria, o asigurare de sanatate. Argumente pro. Toate statisticile demografice arata ca rata de mortalitate la oamenii casatoriti este mai scazuta decat la cei necasatoriti, celibatari, divortati sau separati. Este dovedit faptul ca mariajul prelungeste viata si imbunatateste semnificativ sanatatea fizica si mentala. Inca un lucru – cuplurile necasatorite sunt mai predispuse la depresie. 
Argumente contra. Nu casatoria este buna pentru sanatate, ci dragostea! Sexul si dragostea sunt la fel de importante pentru sanatatea noastra ca si hrana sanatoasa, apa, sau exercitiile fizice. Dragostea este o nevoie biologica. 
Inca cateva argumente pro: Pentru ca viata este scurta si familia este cel mai frumos lucru pentru o fiinta umana. 
Actul casatoriei nu mai reprezinta mare lucru in prezent, cand cuplurile prefera tot mai des sa traiasca in asa numitul „concubinaj”. Vazuta la inceput ca o poarta catre stabilitate emotionala si sentimentala, ocrotire, impartirea atributiilor, acumulare de bunuri, implinire suprema prin aducerea pe lume a unui copil, casatoria inseamna astazi un drum sigur catre plictiseala, certuri, fotbal prea mult, sex prea putin, divorturi cu impartirea averilor si multe alte probleme. Pro sau contra? Puse in balanta, talerul „pro” atarna mai greu, si traditionalul se pare ca invinge, inca o data, tendinta mondena.


Inca cateva argumente contra: costurile prea mari, unii considera infricosatoare ideea de a-si petrece restul zilelor cu aceeasi persoana. 
Femeile se marita de cele mai multe ori din dragoste (zic ele), iar realitatea (pe care nu o recunoaste nimeni) zice ca adevaratele motive ar fi teama de singuratate, ceasul biologic, sentimentul matern care da buzna dupa 30 de ani si, in cazuri frecvente, teama de independenta materiala si personala. Barbatii … nu stim sigur de ce se insoara. Poate ne lumineaza cineva.