10 mituri si adevaruri despre cuplu

Infidelitate, sex, gelozie, dispute, dragoste … cuplu. Exista oare iubire adevarata in ziua de astazi? Sunt cuplurile suficient de unite pentru a invinge problemele cotidiene tot mai multe? Iata cateva mituri si adevaruri despre cuplu. Te vor ajuta sa iti cunosti jumatatea mai bine! 
1. Cand iubim suntem fideli. Nu este chiar atat de simplu! Daca iubim vom fi fideli obligatiilor pe care le avem. Fidelitatea este un concept care trebuie definit in doi. Fiecare trebuie sa se angajeze in a respecta anumite reguli..negociate cu sinceritate! Infidelitate inseamna sa ascunzi ceva de celalalt. Unu din doi barbati si doua din trei femei se declara satisfacuti de relatia lor. Infidelitate nu inseamna ca nu se mai iubesc: cauta ceva nou. Sentimentul de dragoste nu garanteaza exclusivitatea.
2. Cand sexul merge, totul merge. Acest lucru este adesea adevarat. Exista o relatie intre satisfactia sexuala si satisfactia conjugala. Totusi, nu intotdeuna. Se poate intampla ca intr-o situatie de criza – de exemplu infidelitate – cuplul sa aiba o relatie sexuala intensa … se folosesc de sex pentru a-si canaliza temerile. 
3. Timpul rezolva intotdeuna lucrurile. Cu siguranta nu! Mai mult, timpul da nastere indiferentei, fara ca ceva sa se rezolve. Mai rau, problema se amplifica, si, mai devreme sau mai tarziu, buba se sparge! Te inseli amarnic daca crezi ca poti conta pe timp! De exemplu, sotul tau are obiceiul sa se enerveze pentru nimic, iar tu incerci de mult timp sa ascunzi ca acest lucru te irita la maxim. Greseala mare: tu vei fi cea care in cele din urma va exploda! Cu cat este mai grava problema, cu atat mai repede trebuie sa gasiti solutiile cele mai bune. 


4. Daca il iubim indeajuns pe celalalt, il putem schimba. Sa fie clar: nimeni nu are puterea de a schimba pe nimeni, nici de a-l face fericit. Dar, iubindu-l ii putem oferi dorinta de a fi fericit, de a evolua. Persoana iubita poate gasi inspiratia in iubirea noastra pentru a lucra asupra lui. Uniunea amoroasa ne permite deci sa crestem impreuna. Putem sa il determinam pe partener sa se schimbe, dar mai bine ii lasam lui libertatea sa se schimbe daca vrea. Efectul va fi mai de durata. 
5. Gelozia este o dovada de dragoste. Fals. Putem fi gelosi si fara sa iubim si vice versa. Gelozia poate traduce un atasament. Dar si o lipsa a stimei de sine, teama de a fi singur sau de a pierde ce am construit cu celalalt. Adesea gelozia denota unele prejudecati sau traumatisme traite intr-o relatie anterioara. Mai rau este cand induce comportamente de genul: acuze, spionaj, luare la intrebari.
6. Se poate muri din dragoste. Este adevarat. Asta se poate observa la unii copii care se lasa sa moara de foame din cauza lipsei de afectiune. Hrana afectiva este la fel de importanta ca hrana care se afla in farfuria noastra! Majoritatea sinuciderilor se datoreaza lipsei afectiunii sau a unei povesti de dragoste. Totusi, o suferinta din dragoste nu conduce inexorabil la moarte! 
7. Trebuie sa ne spunem totul intr-un cuplu. Comunicarea este esentiala. Dar este imposibil sa ne spunem chiar totul unul altuia. Trebuie sa lasam si o parte de mister. Fiecare va avea atunci impresia ca nu va termina niciodata sa il descopere pe celalalt. Sora lui te calca pe nervi? Cu siguranta, el nu trebuie sa stie asta!
8. Daca ma iubeste ar trebui sa ghiceasca. In mare parte este adevarat. Cand iubim presimtim ce vrea sa spuna celalalt, ce isi doreste… cel mai bun exemplu: aceeasi mangaiere poate fi excitanta azi, apasatoare a doua zi, enervanta poimaine! Exprima-te nu il lasa sa ghiceasca ce vrei!
9. Trebuie sa evitam cu orice pret disputele. O multime de studii pretind exact contrariul. Partenerii care nu se cearta niciodata ajung sa se indeparteze unul de celalalt. Cate cupluri care se adora nu se cearta mereu pe acelasi subiect? Disputele sunt semnul vitalitatii unui cuplu.
10. Sunt disputele un rau necesar? Succesul unei relatii depinde de modul in care partenerii stiu sa treaca peste conflicte si de capacitatea lor de a le rezolva.