Mituri legate de alimentatie (4)

Exista mai multe „ziceri” legate de mancare, care au facut cariera de-a lungul vremii, desi nu se bazeaza pe nimic concret. Astfel de mituri trebuie dovedite o data pentru totdeauna ca false, pentru ca sanatatea noastra sa nu aiba de suferit. In plus, daca stiti adevarul, puteti face alegeri si lua hotarari in cunostinta de cauza. Alegerile si hotararile cele mai corecte pentru dumneavoastra.

Margarina este mai sanatoasa decat untul

Profund incorect! Intr-adevar, untul contine grasimi saturate, care, atunci cand sunt consumate in exces, pot mari colesterolul „rau” (LDL), ceea ce presupune riscul de boli cardiace. Din acest motiv, se considera ca este mai bine sa il inlocuim cu margarina. Dar, la o analiza mai atenta, descoperim ca margarina contine grasimi trans, care maresc colesterolul „rau” (LDL) si reduc colesterolul „bun” (HDL). Asadar, dublu pericol! Alegerea cea mai corecta este numai acel tip de margarina pe care scrie ca nu contine grasimi trans, cu cat mai putine calorii, light sau degresate. Oricum, daca urmati un regim, deja sunteti experta in identificarea alimentelor cu cat mai putine calorii.

Bananele ingrasa

Complet ridicol! O banana de dimensiuni medii contine numai 105 calorii. Ar trebui sa mancati cam sase-sapte pentru a egala caloriile continute de doua felii de pizza. Nici nu mai vorbim de Cola! Bananele sunt o sursa perfecta de fibre, magneziu si potasiu, elemente foarte bune in echilibrarea tensiunii. De asemenea, bananele contin vitamina B6, care ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Ca sa nu mai vorbim ca pot fi luate in geanta si utilizatae pe post de gustare hranitoare intre mese, nu trebuie inghetate sau gatite in niciun fel si, in plus, au si un gust foarte bun. Le puteti consuma alaturi de cerealele de la micul dejun, impreuna cu un iaurt degresat sau branza de vaci sau direct de la congelator, in loc de inghetata. Pe de alta parte, nu va putem recomanda bananele uscate din comert, deoarece acestea contin grasimi si zaharuri adaugate, care presupun o „galeata” de calorii.