Matreata, o problema care se poate trata

Matreata este una dintre cele mai raspandite probleme legate de ingrijirea parului si scalpului, aparand mai des la barbati. Multa lume considera ca aceasta afectiune se datoreaza spalarilor frecvente pe cap sau, din contra, lipsei de igiena a parului. Acestea sunt doar niste mituri, in capcana carora nu trebuie sa cadeti, pentru ca va puteti agrava problema.

Ce este matreata?

Matreata este cauzata de o ciuperca (Pityrosporum ovale), care nu provoaca neplaceri unui individ sanatos. Dar, daca pH-ul pielii este dezechilibrat, iar mediul de viata este alcalin, ciuperca incepe sa se inmulteasca accelerat, de unde si exfolierea vizibila a pielii scalpului. In rest, nu a fost gasita nicio explicatie pentru aceasta crestere accelerata, decat ca, printre cele mai probabile cauze se numara secretiile grase ale organismului, dezechilibrul hormonal, afectiuni ale sistemului nervos, hipersensibilitate la ciuperca insasi sau chiar mostenirea genetica.

In cazuri rare, matreata se poate datora unei reactii alergice la produse pentru ingrijirea parului, cum ar fi sampoane, geluri, fixative sau uleiuri.

Cum se trateaza?

In majoritatea cazurilor, matreata poate fi tinuta sub control, chiar daca este nevoie de rabdare. Cea mai buna solutie sunt samponurile recomandate de medic si care se gasesc in farmacii. Exista, desigur, mai multe tipuri de sampon pentru uz comercial, care contin ingrediente pentru indepartarea matretii. Totusi, studiile pe aceste produse nu au oferit rezultate foarte convingatoare in ceea ce priveste actiunea lor asupra matretii. Din acest motiv, sunt comercializate ca produse de cosmetica si nu ca produse medicale.

Majoritatea produselor anti-matreata contin bicarbonat de sodiu, piritiona de zinc, acid salicilic, ulei de arbore de ceai, tar. Cea mai eficienta substanta, fiind si cel mai recomandata la nivel global in astfel de cazuri, este ketoconazolul (cunoscut si ca Nizoral), un produs care a dat rezultate in tratarea mai multor afectiuni ale pielii. Asadar, daca utilizati regulat si conform indicatiilor de pe cutie samponuri anti-matreata, probabilitatea de a reusi este ridicata. In acelasi timp, incercati sa va pastrati o viata echilibrata si sanatoasa.

 Intra si discuta despre Un par frumos si sanatos!