Indicele de satietate

Specialistii australieni au calculat indicele de satietate care se poate atribui fiecarui aliment, in functie de continutul sau in fibre si proteine, nu din punct de vedere caloric. Fiecare aliment are o capacitate mai mica sau mai mare de a induce satietatea atunci cand este consumat. Spre exemplu, un mar satura mai repede si pe un termen mai indelungat decat painea alba.

Indicele de satietate este masurat pe o scara de la 0 la 5 si permite, astfel, alegerea alimentelor in functie de efectul lor asupra apetitului nostru.

Sfaturi de utilizare

In cadrul acestei masuratori, nu se ia in calcul numai continutul caloric, de vreme ce doua alimente cu acelasi numar de calorii nu pot satura la fel. Astfel, s-a apelat la calcularea masei de hrana consumata si continutului de fibre, proteine si materii grase.

Astfel, alegand alimentele cu un indice crescut de satietate, mancam mai putin si ne saturam mai repede, rezistam mai bine tentatiilor alimentare si slabim mai usor. Si asta fara a ne priva savorile unei diete bogate.

Bineinteles ca, pentru a ne asigura o alimentatie sanatoasa, nu trebuie sa ne limitam la consumarea exclusiva a preparatelor cu un indice de satietate sporit. O alimentatie variata este cheia oricarui regim de viata echilibrat. Mai mult, mesele trebuie luate la ore fixe, pentru a evita infometarea si, deci, stocarea ulterioara a caloriilor.

In plus, asigurati-va ca mancati incet, savurand hrana. Pentru a facilita procesul de digestie, este bine sa mestecati incet si sa faceti pauza intre fiecare inghititura.

De asemenea, tineti cont ca trebuie sa mancati, zilnic, proteine, legume, fructe si feculenti.

Cateva exemple de alimente

  • Orez integral: 2,3 IS
  • Orez alb: 21, IS
  • Cartofi: 2,5 IS
  • Paste: 2,2 IS
  • Portocala: 3,5 IS
  • Banana: 2,5 IS
  • Pepene rosu: 4, 5 IS
  • Mar: 3,3 IS
  • Morcovi: 3,3 IS
  • Peste la gratar: 3,5 IS
  • Piept de pui la gratar: 3,3 IS
  • Pizza: 2,5 IS
  • Iaurt 0% grasimi: 2,5 IS
  • Paine alba: 1,8 IS
  • Inghetata: 1,8 IS