Dieta Pierre Dukan

Dieta Pierre Dukan, numita dupa nutritionistul francez care a creat-o, a aparut pentru prima data intr-o carte, „Je ne sais pas maigrir” – Nu stiu cum sa slabesc. Este o dieta pe baza de proteine, aparent inspirata din alte regimuri low-carb, precum Atkins sau South Beach.

 

Regimul este impartit in patru faze, este sarac in calorii si promite chiar sa reduca senzatia de foame. Mai mult, cantitatea mare de proteine, spune dr. Dukan, face organismul sa consume calorii si sa piarda grasimea, dar nu si masa musculara. Un plus este faptul ca acest program ia in considerare si perioada de dupa dieta si propune o faza de mentinere care trebuie urmata toata viata. Astfel se evita efectul yo-yo.

 

Faza 1

Prima faza poate sa dureze intre 3 si 10 zile, in functie de cate kilograme vrei sa pierzi. Important este ca in aceasta faza se consuma numai proteine. Asta inseamna ca ai voie sa mananci: carne de vita, carne de pasare fara piele, peste si fructe de mare, lactate degresate. Ca bauturi, sunt permise apa, cafeaua si ceaiul. Toate celelalte alimente si bauturi sunt interzise.Faza 2


Se introduc, treptat, treptat, legumele. Sunt interzise totusi legumele si leguminoasele care contin amidon (cartofi, porumb dulce, mazare, linte, fasole, etc.). In aceasta faza se mananca alimentele permise in faza 1 (proteine) plus legume fara amidon.

Aceste doua faze se alterneaza pana cand se ajunge la greutatea dorita. Se poate tine o saptmana faza 2, apoi trei zile faza 1 si tot asa.

Faza 3

Numita si faza de consolidare, aceasta perioada este menita sa te readuca la o alimentatie normala, dar treptat, asa incat sa eviti efectul yo-yo. Incet, incet se reintroduc alimentele care au fost interzise in faza 1 si 2, bineinteles fara a abuza. Sunt recomandate 10 zile de consolidare pentru fiecare kilogram pierdut. Daca ai slabit 10 kg ai nevoie de 100 de zile pentru consolidare.

Faza 4

In aceasta faza, care dureaza toata viata, poti sa mananci normal, insa respectand 2 reguli de aur: 1. in fiecare saptamana rezerva cate o zi in care sa mananci numai proteine (ca in faza 1 a dietei). Acest obicei trebuie pastrat pentru toata viata. 2. In fiecare zi mananca 3 linguri de ovaz si tarate.

Chiar si in faza 4 este indicat totusi sa nu faci excese si sa eviti alimentele foarte calorice: dulciuri, produse de patiserie, snacks-uri, prajeli, etc. Acestea nu sunt complet interzise insa trebuie consumate mai rar.

 

Exemplu de meniu pentru faza 1:

 


Mic dejun

 
  • cafea sau ceai neindulcit
  • doua iarturi mici degresate sau 200 g de branza proaspata
  • o felie piept de curcan sau sunca de curcan, fara grasime sau un ou fiert
 

Gustare

 
  • un iaurt degresat sau 100 g branza proaspata
 

Pranz

 
  • peste la cuptor sau un piept la gratar
  • o portie de branza proaspata
 

Gustare

 
  • un iaurt degresat sau 100 g branza proaspata
 

Cina

 
  • ficatei de pui sau un ou fiert tare, un iaurt
Avantaje: Slabirea este rapida in faza 1. Perioada de stabilizare este lunga, ceea ce previne efectul yo-yo. In ultimele faze se pot manca dulciuri sau alte alimente de care iti poate fi pofta. 

Dezavantaje: Pentru ca faza 1 nu include fibre, pot sa apara episoade de constipatie. Faza 1 are aceleasi riscuri ca orice dieta bogata in proteine, adica deficiente de vitamine (pentru ca nu se mananca legume si fructe), senzatie de oboseala (pentru ca lipsesc carbohidratii), cresterea nivelului de colesterol in sange deoarece se mananca doar carne.