Cum slabim?

Pentru ca sunt deseori intrebat acest lucru si pentru ca majoritatea isi doresc un raspuns scurt si cuprinzator am incercat sa dau – mai jos – acest raspuns in aproximativ 2.000 de caractere!In principu exista 2 moduri de a crea deficit de calorii si implicit de a pierde kilogramele in plus.

Primul mod este sa micsoram cantitatea de calorii ingerate, deci sa mancam mai putin.

Al doilea este sa crestem numarul de calorii pe care le ardem, adica sa facem sport, miscare in mod regulat.

Se poate slabi prin dieta, deci prin deficit de calorii, insa exista pericolul real de a se castiga inapoi ce s-a slabit, si chiar mai mult. Acest mod de a scapa de kilogramele in plus este mai degraba o solutie pe termen scurt/mediu.

Arderea a cat mai multe calorii prin sport este o solutie de cursa lunga. Sau, si mai bine, exista o combinatie a celor doua: mancam mai putin si mai echilibrat si practicam exercitii fizice in mod regulat. A manca mai mult si a arde si mai mult este cea mai efectiva metoda de a slabi definitiv. Renumiti nutritionisti din SUA si Canada numesc acest proces „high energy flux”, adica aducem multa energie in organism prin alimente, dar consumam si mai multa prin activitati fizice. Rezultatul este un nivel adecvat de nutritie si o crestere substantiala a metabolismului.

Principalele argumente pentru miscare:

1. Creaza deficit caloric suficient, fara a actiona prin infometare.

2. Exercitiile fizice ajuta la cresterea masei musculare, in timp ce infometarea duce la pierderea masei musculare.

3. Sportul ajuta la cresterea densitatii osoase.

4. Ajuta la prevenirea diabetului, controlul zaharului din sange si imbunatateste sensibilitatea la insulina imbunatatand totodata si activitatea sistemului cardiovascular.

5. Ajuta la cresterea respectului de sine, la o stare psihica mai buna, la prevenirea sau inlaturarea depresiei.

6. Creste calitatea vietii pe masura ce inaintam in varsta (fapt care se remarca mai ales dupa 50 – 55 de ani).

7. Ajuta la mentinerea greutatii si a sanatatii pe termen mediu/ lung.

Cercetarile arata ca antrenamentul are mult mai multe implicatii, favorizand pierderea in greutate, decat s-a crezut initial. De asemenea s-a demonstrat ca se obtin rezultate si mai bune daca se actioneaza si prin dieta (dar NU infometare), deci prin combinatia celor 2 metode, decat ori doar prin sport, ori doar prin dieta singura.

Practic nu trebuie sa vorbim despre diete zilnice sub 1.600 calorii daca facem exercitiu fizic in mod regulat indiferent de varsta, sex si excedent ponderal initial!

Sportul incluzand antrenamentul cardio si cel cu greutati, ar trebui sa faca parte din orice program de management al greutatii, si ar trebui sa faca parte din viata fiecaruia dintre noi