Cum ne impotrivim poftelor?

Spre deosebire de foame, poftele, adica dorinta intensa de a consuma o anumita mancare, par a fi legate de sistemul de recompense pe care il practica creierul. Ce inseamna asta? Poftele pot fi declansate de emotii, situatii sau asocieri placute. Odata cu satisfacerea acestor pofte, creierul elibereaza dopamina, o substanta chimica naturala care provoaca placere, aceeasi ca atunci cand facem sex. Doar ca, spre deosebire de sex, poftele ingrasa.

Acceptati infrangerea, pentru a deveni mai puternica

Una dintre cele mai bune strategii, care a dat rezultate foarte bune, este sa va acceptati infrangerea in fata poftei si, constient, sa alegeti sa nu-i cedati. Decat sa pretindeti ca nu va este pofta sa va infruptati dintr-o prajitura care inoata in ciocolata, recunoasteti in fata dumneavoastra ca asta e! Doriti sa o mancati, dar cedarea nu este o solutie. Recunoasterea faptului ca aveti o problema care trebuie rezolvata este, nu-i asa, primul pas spre vindecarea ei.

Cedati din cand in cand tentatiei, dar putin

Un studiu recent, efectuat pe un grup de 32 de femei supraponderale, desfasurat pe 12 luni, a ajuns la niste concluzii foarte interesante. Desi toate participantele au pierdut in greutate, cele mai mari diferente in kilograme s-au inregistrat pentru femeile care, din cand in cand, au cedat ispitei. Cheia este sa nu exagerati, ci sa va satisfaceti pofta doar cu putin. Atunci cand va interziceti definitiv ceva, acel ceva devine mult mai atragator, iar riscul de a ceda necontrolat ispitei este mult mai mare. Asadar, puteti sa lasati garda jos, din cand in cand, dar nu trebuie sa predati armele definitiv.

Ganditi-va la altceva

Ne dam seama ca acest lucru poate fi destul de greu de realizat, dar merita. Memoria de scurta durata are niste limite si, daca va ocupati mintea cu altceva decat cu pofta respectiva, cat de curand va disparea. Puteti sa va imaginati orice altceva in afara de mancare, pentru a va tine permanent ocupate mintea si memoria.

Inlocuiti poftele

Desigur, pofta de ciocolata nu o puteti satisface cu niste telina proaspat rasa. Astfel de substituiri nu functioneaza niciodata. Secretul ar fi sa inlocuiti obiectul placerii cu ceva asemanator, avand cam acelasi gust ca cel dupa care tanjiti, dar continand mult mai putine calorii. Va e pofta de ciocolata, mancati ciocolata neagra. Va e pofta de Cola, alegeti varianat diet. Doriti inghetata, alegeti un iaurt cu fructe. Si tot asa.