Caracteristicile cadrelor de mers

Chiar daca la prima vedere pare a fi un dispozitiv banal, nu foarte greu de imaginat si realizat, trebuie sa stii ca primele cadre de mers au aparut undeva la mijlocul secolului XX, mult mai tarziu decat probabil ai fi anticipat. Acestea sunt destinate persoanelor varstnice carora le este dificil sa se deplaseze fara ajutor sau chiar celor care au suferit un accident, iar acum au probleme de echilibru si stabilitate.

Legat de structura, putem spune ca aceste cadre de mers sunt confectionate dintr-o structura metalica usoara, in general cu o greutate sub 4-5 kilograme, inalte de aproximativ 30 de cm, pana la soldul pacientului si suficient de late pentru a-i pemite acestuia sa intre in structura cadrului de mers cu intreg corpul sau. In zilele noastre majoritatea cadrelor de mers sunt ajustabile pe inaltime si chiar latime, astfel ca persoana in cauza beneficiaza de un plus de confort.

Exista modele de cadre de mers destinate copiilor, mai mici si mult mai usoare. Acestea au aplicabilitate in general pentru cei care sufera de o problema temporara a mersului ce presupune recuperare si fizioterapie. De asemenea, la polul opus, exista cadre pentru medicina bariatrica sau pentru persoanele care au un grad important de obezitate. Confectionate din materiale mult mai rezistente si cu o structura usor modificata, acestea sunt deosebit de stabile si ii ofera pacientului in cauza un grad sporit de mobilitate.

Modelele sunt diverse si se adapteaza perfect necesitatilor unui individ, oricare ar fi acestea. Unele sunt dotate cu roti in partea din fata si picioare stabile in partea din spate, care se fixeaza in pamant atunci cand pacientul se sprijina si nu permit cadrului de mers sa alunece in fata. Altele au in partea posterioara un material care permite intregii structuri sa alunece pe diferite suprafete, exact pe principiul unei sanii, astfel, mobilitatea este sporita, confortul este mai mare si pacientul se deplaseaza mult mai usor.

Principiul de functionare al unui cadru de mers este foarte simplu si eficient: pacientul ridica structura metalica si o plaseaza cativa centimetri mai fata, iar mai apoi merge in interiorul acesteia. Avand suport lateral si anterior, riscurile sunt foarte mici ca ceva rau sa se intample precum pierderea echilibrului sau chiar caderile care se pot dovedi periculoase pentru cel ce se afla in aceasta situatie.

La nivelul cadrului de mers, bratele trebuie sa stea intotdeauna usor indoite din cot, astfel incat sangele sa circule corespunzator. Este important de stiut acest aspect, mai ales daca ai achizitionat un cadru ce poate fi reglat, mai inalt sau mai mic, mai lat ori mai ingust.

In general cadrele de mers sunt folosite de acele persoane care au ajuns la o varsta demna de respectul nostru si care se gasesc in dificultate atunci cand vine vorba de mers si de activitatile de zi cu zi, insa structurile metalice mai sus prezentate pot fi folosite si de catre cei mai tineri care au suferi diverse accidente si care acum se recupereaza. Unele cadre de mers beneficiaza chiar de diverse dotari precum cosulete pentru produse si chiar scaune de odihna.

Puteti gasi diverse modele de cadre de mers, prrecum si alte dispozitive ortopedice utilizate in medicina recuperatorie sau cea paliativa ( de exemplu saletele antiescare samd).