Aveti grija la colesterol!

Colesterolul crescut reprezinta un aspect pe care, de obicei, nu il luam in seama, pentru ca nu intelegem riscurile pe care le presupune. Dar, daca nu luam masuri, efectele pot fi dintre cele mai grave.

Ce este colesterolul?

Acesta reprezinta o substanta lipidica, creata de ficat si raspandita in tot organismul, necesara functionarii adecvate a acestuia. Este prezent in structura membranelor celulare din intreg corpul, inclusiv in creier, nervi, intestin, muschi, piele, ficat si inima. Ajuta la producerea anumitor hormoni, a vitaminei D sau a acizilor biliari necesari digestiei lipidelor. Pentru aceste functii, organismul are nevoie de o cantitate mica de colesterol. Problema apare atunci cand este in exces.

O alta sursa de colesterol sunt alimentele.

Aproximativ 75% din colesterol este fabricat de organism, restul de 25% provenind din grasimile animale, cum ar fi carnea, pestele, ouale sau produsele lactate. Daca se consuma prea mult din aceste alimente, ficatul va produce mai mult colesterol decat este nevoie.

Colesterolul nu se dizolva in sange de unul singur.

Aici intervin lipoproteinele, care il aduc si il preiau de la sange. Aceste doua lipoproteine sunt LDL, „colesterolul rau” si HDL, „colesterolul bun”. LDL duce colesterolul din sange la tesuturi, acolo unde organismul are nevoie. Motivul pentru care este denumit „rau” este ca, in timp, se poate aduna pe artere si le poate infunda. HDL duce colesterolul din sange la ficat, unde este eliminat din organism, ceea ce presupune o protectie mai mare impotriva afectiunilor cardiace.

Cum sa scadem nivelul colesterolului?

Mancati sanatos. Aceasta este cea mai sigura cale de a reduce valorile colesterolului la un nivel      optim.

Faceti exercitii. Exercitiile au un efect benefic asupra activitatii inimii si a sistemului circulator.

Renuntati la fumat. Fumatul accelereaza ritmul in care colesterolul se depune pe vasele de sange si contribuie direct la blocarea accesului sangelui la inima.

Relaxati-va. Stresul poate afecta nivelul de colesterol, acesta fiind numai unul dintre efectele negative pe care le poate avea asupra organismului.