Ananasul, un atu pentru un corp sanatos

De cand a ajuns in Europa, acum aproape un secol, ananasul ne-a cucerit pe toti, prin gustul si consistenta sa. Fiind sarac in calorii, dar foarte bogat in fibre, antioxidanti si vitamina C, ananasul este o sursa importanta de beneficii. O delicatesa pe care o putem manca fara teama de remuscari si care trebuie sa-si gaseasca locul in cadrul unui regim bine echilibrat.

Util pentru sanatate

250 de grame de ananas inseamna mai mult de jumatate din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C. Aceasta este un element absolut esential pentru functionarea in parametri optimi a tesuturilor conjuctive. In plus, isi aduce aportul in ceea ce priveste sistemul imunitar, actionand in fiecare zi impotriva infectiilor. Ananasul contine antioxidanti – vitamina C, beta-caroten si mangan – care previn efectele nefaste ale radicalilor liberi (printre cele mai grave se n umara bolile cardiace sau accidentele vasculare cerebrale). Regimurile alimentare bogate in fructe si legume, care contin, deci, antioxidanti, sunt in general asociate cu un risc scazut de afectiuni cardiovasculare.

Ananasul este o sursa excelenta de fibre, indispensabile unei digestii sanatoase. Mai mult, in America de Sud, ananasul este considerat ca fiind planta medicinala. Pulpa si tija plantei se folosesc ca pansamente pentru basici si umflaturi, pentru a reduce inflamatiile. Se presupune ca aceste calitati se datoreaza prezentei bromelainei in fruct, o enzima care are proprietati antiinflamatorii.

Util si pentru frumusete

Nutrientii care ne mentin corpul in forma sunt, in egala masura, utili si pentru o piele ferma si neteda, pentru niste unghii puternice sau pentru un suras stralucitor. Vitamina C este esentiala pentru mentinerea nivelului de colagen in limite optime, acesta fiind responsabil cu elasticitatea pielii. Beta-carotenul mentine structura si functionarea normala a dermei si protejaza tenul sa nu devina prea uscat. Antioxidantii pe care ii contine ananasul actioneaza impotriva imbatranirii pielii. In plus, sa nu uitam de proprietatile antinflamatorii ale bromelainei, mentionate mai sus.