Alimente care ne fac bine.
Seminte de in
Previn: cancerul, bolile cardiovasculare, Alzheimer
Foarte bogate in acizi grasi omega 3 sunt singurele capabile de a restabili in organism echilibrul vital intre omega 3 si omega 6 care ne sunt furnizati in exces prin alimentatia industriala. Gratie efectelor antiinflamatorii, semintele de in pot preveni maladia Alzheimer. Ele pot de asemenea sa ajute la incetinirea cresterii tumorilor de prostata.
Sfat: o lingurita pe zi de seminte de in sau ulei de seminte de in (se pot conserva la frigider pentru a evita oxidarea).
Curcuma
Previne: cancer, boli cardio-vasculare, imbatranire, diabet zaharat, Alzheimer
Aparuta cu 3000 ani inainte de Christos in tratatele medicale siriene. In prezent este utilizata de catre medicii traditionali chinezi, tibetani si islamici, ceea ce ar putea explica procentul scazut de cancer de stomac, intestin, piele, ficat, san, ovare si leucemie in randul populatiei din zonele respective. Actiunea inflamatorie pe sistemul cardio-vascular diminua riscul de accident cerebral vascular si probleme cardiace. Actioneaza prin reducerea excesului de zahar in sange si atenueaza tulburarile pe care acesta le provoaca la diabetici. Polifenolii pe care ii contine au rol neuroprotector.
Bonus: amelioreaza probleme digestive, artrita si problemele hepatice.
Sfat: piperul ii potenteaza actiunea.
Scortisoara
Previne: maladiile cardio-vasculare, diabetul zaharat
Previne riscul de diabet deoarece amelioreaza toleranta la glucoza a organismului si protejeaza peretii vaselor sanguine impotriva leziunilor produse de excesul de zahar. Reduce riscul de boli cardio-vasculare si incetineste imbatranirea si pierderea elasticitatii vaselor de sange.
Bonus: sursa de energie pentru muschi
Ghimbirul
Previne: cancerul
Este un ucigas al tumorilor canceroase si un redutabil antiinflamator. Este o radacina omniprezenta in farmacopeea chineza si indiana. Favorizeaza digestia si tonusul si este un bun remediu impotriva gretii.
Bonus: bun afrodisiac
Sfat: daca se amesteca cu curcuma pentru a-i inzeci efectele.
Usturoiul
Previne: cancer, boli cardio-vasculare
Protejeaza impotriva substantelor cancerigene care se formeaza de exemplu pe carnea prea prajita si impiedica inmultirea metastazelor in sange, stomac, colon, esofag, prostata si san. Este un aliat al inimii pentru ca determina scaderea in sange a colesterolului si scade tensiunea. Bogat in seleniu stimuleaza sistemul imunitar.
Bonus: previne indigestia si constipatia. Este de asemenea si antiseptic, antibacterian si diuretic.
Sfat: gatit sau zdrobit in ulei (de masline de preferinta), usturoiul este mai bine asimilat de catre organism.
Ierburi aromatizante (oregano, busuioc, rozmarin, cimbru)
Previn: cancerul, maladiile cardio-vasculare, diabetul zaharat
Aceste ierburi nu intervin doar in armatizarea gratarelor, ele sunt si agenti anticancer. Cimbrul protejeaza sistemul cardio-vascular si incetineste imbatranirea si pierderea elasticitatii vaselor de sange, diminuaund si riscul de diabet.
Bonus: cimbrul este si antiseptic.
Alune, migdale, nuci
Previn: cancerul
Sunt foarte bogate in acizi omega 3, sunt benefice pentru creier, artere si inima. Ca urmare a mai multor studii efectuate s-a dovedit ca un pumn de nuci pe zi ar reduce cu aproximativ 30% riscul de boli cardio-vasculare. Aceste alimente ajuta si in acumularea depozitelor de seleniu care incetinesc imbatranirea pielii.
Bonus: sunt benefice sanatatii parului – este suficient sa va uitati la blana veveritelor.
Iaurtul
Previne: cancer, boli cardio-vasculare
Aceste proprietati le au in special iaurtul fermentat, laptele batut si kefirul. Elie Metchnikoff a primit premiul Nobel pentru medicina la inceputul secolulul XX pentru descoperirea probioticelor. Iaurturile cu bifidobacterii sau lactobacili contin bacterii care amelioreaza flora intestinala, impiedica proliferarea microbilor patogeni si diminua colesterolul rau ( LDL colesterol). In urma anumitor studii li s-au conferit si proprietati benefice pentru sistemul imunitar. Atentie: la animale, consumul lor cotidian favorizeaza obezitatea.
Sfat: este bine a se consuma impreuna cu ceapa, tomate sau banane care le maresc efectele pe flora intestinala. Evitati iaurturile cu zahar.
Bonus: previne diareea, infectiile urogenitale si osteoporoza.
Adaptare dupa articolul „Aceste alimente care ne fac bine” din revista Le point din 22 octombrie 2009, nr. 1936. Multumesc dr. Laura Bara pentru ajutor in traducerea si editarea textului.