Grapefruitul si beneficiile sale

Sub o coaja groasa, grapefruitul ascunde nenumarate comori si beneficii pentru sanatate. Fruct antidiabetic, grapefruitul, recomandat in curele de slabire, anticolesterol, chiar si anticancer, imbunatateste circulatia si este benefic pentru inima.
Un aliat in curele de slabire. Grapefruitul te ajuta sa te mentii in forma. Este sarac in calorii – doar 41 calorii/100g. Il poti folosi in salate, poate inlocui otetul, contine fibre care ajuta tranzitul si stimuleaza secretiile digestive.
Un ajutor impotriva colesterolului. Este recomandata introducerea grapefruitului in meniu daca avem un colesterol marit.
Grapefruitul este benefic pentru inima si pentru circulatie. Datorita antioxidantilor pe care ii contine, grapefruitul mareste elasticitatea vaselor, pe scurt, imbunatateste circulatia. Naringenina,unul dintre flavonoizii esentiali din grapefruit are un impact puternic asupra curentilor potasici care administreaza activitatea electrica a inimii.
O arma anticancer? Grapefruitul de unul singur nu poate lupta impotriva cancerului. Datorita substantelor antioxidante pe care le contine, intareste sistemul imunitar impotriva unor agresiuni care pot cauza cancerul.
Grapefruitul diminueaza diabetul. Acesta poate ajuta in diminuarea fenomenelor de rezistenta la insulina. Extractul de samburi de grapefruit este bun impotriva infectiilor, este un puternic antiviral, antibacterian.
Un atu pentru piele. Extractul de samburi de grapefruit poate fi aplicat pe piele. Trebuie doar diluat intr-un pahar cu doua, trei picaturi de apa. Se poate aplica pe rani, pe micoze, pe herpes. Dupa aplicare nu trebuie sa va expuneti la soare deoarece pot aparea unele semne pe partea corpului tratat.
Un cocktail de vitamine. O jumatate de grapefruit acopera trei sferturi din necesarul zilnic de vitamina C la un adult. Fructul contine si putina vitamina B5, buna pentru unghii, dar si pentru sistemul imunitar. Grapefruitul contine si flavonoizi eficienti impotriva imbatranirii premature. Veti mai gasi si betacaroten in grapefruit sau licopen – anticancerigen si eficient impotriva bolilor cardiovasculare.
Atentie la interactiunile cu medicamente! Grapefruitul modifica reactiile enzimatice ale ficatului. Poate reduce efectul unor medicamente. Dimineata, sa nu va luati niciodata medicamentele cu un pahar de suc de grapefruit.
Grapefruitul previne constipatia. Grapefruitul este benefic in mentinerea sanatatii intestinelor si este vazut ca un fruct preventiv impotriva dezinteriei, diareei, enteritei si altor boli ale tubului digestiv.  
Sucul de grapefruit este bun in tratarea febrei. El stinge setea indepartand senzatia de arsura provocata de febra. 
Fiind bogat in licopen, grapefruitul lupta impotriva formarii unor tumori, ne apara impotriva cancerului de piele, de colon, plamani si san.
Prin  continutul bogat in vitamina C, un pahar de suc de grapefruitul baut dimineata va  ajuta la prevenirea racelilor sau gripelor mai ales in perioada rece. 
Grapefruitul are un efect benefic in prevenirea intaririi oricarui tesut al corpului, cum ar fi al ficatului sau a arterelor si la prevenirea formarii pietrelor.
Cum sa le alegeti:
  • Selectati fructele grele, tari, cu o textura neteda si cu o forma cat mai rotunda;
  • Culoarea fructului poate sa varieze de la galben deschis la galben-bronz cu nuante de roz sau verzuliu;
  • Alegeti-le pe cele cu coaja subtire; 
  • Petele galbene sau verzi de pe coaja, nu le va  schimba in niciun fel gustul  fructului;
Cum le pastrati:
  • pastrat la temperatura camerei grapefruitul rezista in jur de 10 zile;
  • pastrat in frigider isi poate mentine calitatile pentru o perioada mai lunga, de pana la doua-trei saptamani;
  • in frigider, tineti-le departe de legume, intr-un compartiment separat.
Cum le consumati:
  • Dupa ce le-ati  spalat bine, curatati-le de coaja, taiati-le felii si manancati-le crude si proaspete;
  • Crude le puteti folosi cu salata verde si in salate de fructe;
  • Sunt delicioase alaturi de peste;
  • Sunt foarte gustoase atunci cand sunt preparate sub forma de sucuri si in combinatie cu cele de portocale si capsuni;
  • Cand vreti  sa preparati suc, scapati doar de coaja cea groasa mentinand-o pe cea alba care este plina de vitamine.