5 atuuri ale ciocolatei

Ciocolata are un efect dovedit in combaterea oboselii si este, de asemenea, un excelent remediu natural impotriva depresiei. Buna pentru moral, dar si pentru sanatatea intregului organism, ciocolata neagra este cat se poate de binevenita in meniul oricui.

Un remediu anti-stres

Ciocolata neagra contine 112 mg de magneziu la 100 g, iar variantele cu lapte au un continut de 60 mg/100 g.

Pentru a lupta impotriva stresului si a anxietatii, este recomandat un consum sporit de magneziu, un mineral cu un rol major in prevenirea si combaterea consecintelor negative ale stresului.

Un deficit de magneziu antreneaza o scadere a tonusului, care se poate manifesta prin senzatii de oboseala cronica, epuizare, slaba rezistenta la efort. De asemenea, scaderea nivelului de energie poate antrena consecinte de ordin psihologic, dand nastere la stari anxioase.

Numeroase studii au demonstrat si faptul ca o alimentatie bogata in magneziu reduce riscul de infarct miocardic si scade tensiunea, diminuand sansele de a dezvolta un diabet de tip 2.

In plus, magneziul are un efect pozitiv asupra prevenirii si evolutiei osteoporozei la femeile aflate la menopauza.

Reduce colesterolul

Ciocolata si cacaua au rolul de a proteja organismul impotriva colesterolului rau. Datorita continutului lor in flavonoide, acestea au proprietati antioxidante, diminuand concentratia de colesterol rau si favorizand producerea de colesterol bun.

Nu uitati si faptul ca vitamina B3 continuta in ciocolata poate, de asemenea, reduce riscul de blocare a arterelor.

Un excelent antioxidant

Oxigenul pe care-l respiram permite buna functionare a organelor, dar antreneaza totodata si producerea unui numar mare de radicali liberi care ataca structurile organismului. Cacaua contine numerosi antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi. Capacitatea antioxidanta a pudrei de cacao este de patru-cinci ori mai mare decat a ceaiului negru si de doua-trei ori mai ridicata decat a ceaiului verde si a vinului.

Indicata in timpul sarcinii

Dupa unele studii recente, ciocolata protejeaza femeile insarcinate de riscurile preeclampsiei. Astfel, femeile care mananca zilnic cateva bucatele de ciocolata neagra au sanse cu 69% mai mici de a dezvolta aceasta afectiune, o complicatie legata de hipertensiunea arteriala.

Scade tensiunea

Daca aveti obiceiul de a consuma 6 grame de ciocolata neagra pe zi (adica doua patratele), aveti mai putine sanse de a va confrunta cu problemele hipertensiunii arteriale. Rezultatele unor cercetari realizate in Germania au dovedit ca un astfel de consum scade tensiunea sistolica cu trei cifre, iar pe cea diastolica cu doua cifre. Astfel, o tensiune de 140/90 (14 cu 9, in limbaj curent) poate scadea pana la 137/88.