Strugurele: un fruct al toamnei, un izvor remarcabil de sanatate si frumusete

Strugurele, un fruct plin de virtuti … Strugurele este un fruct foarte gustos dar si un fruct care ofera o multitudine de beneficii. Strugurele este fructul dulce, mangaiat de razele soarelui care nu trebuie sa lipseasca de pe masa voastra in aceasta toamna. Acesta va va mentine in forma. 
Un fruct excelent pentru tonus. Strugurele este fructul energiei prin excelenta, deoarece contine zaharuri  usor de asimilat (glucoza si fructoza), vitamina B si C, saruri minerale si oligoelemente, cum ar fi calciul, potasiul, fierul sau magneziul. Strugurele contine ceea ce natura are mai bun de oferit. De aceea, acesta are un rol foarte important in functionarea sistemului nervos si muscular. Fruct al tonusului, acesta este indicat celor care au nevoie de multa energie, cum ar fi copiii in crestere, sportivii, etc. Bine de stiut: strugurele, impreuna cu smochina proaspata si cu banana este unul din fructele cele mai bogate in glucide.
Un fruct excelent pentru frumusetea voastra. In timpul regelui Loius XIV, era la moda aplicarea pe fata a vinului vechi, femeile avand astfel un ten stralucitor. Prezenti mai ales in samburii strugurelui, polifenolii sunt antioxidanti ale caror principala actiune este prevenirea formarii radicalilor liberi, luptand impotriva imbatranirii pielii. Acestia sunt de 100 000 de ori mai activi decat vitamina E, stimuland sintetizarea colagenului si a elastinei de la nivelul pielii. Mancand struguri in mod regulat, veti avea o piele stralucitoare si ferma. Pulpa strugurelui este plina de oligoelemente si de minerale (potasiu, calciu), care sunt elementele cheie  pentru o piele si un par care stralucesc de sanatate. Pulpa ajuta de asemenea, in lupta contra acneei.  Pentru o piele stralucitoare, zdrobiti cativa struguri si amestecati-i cu miere, intindeti amestecul pe fata si lasati sa actioneze timp de 20 de minute. Clatiti apoi bine si dati-va pe fata dupa cu crema de zi sau de noapte, dupa caz. Multe produse cosmetice folosesc ca ingredient samburii de strugure. Ce ar fi sa incercati unul?
Putin ulei in salata. Uleiul din samburi de struguri obtinut prin presarea la rece este singurul din lume care contine procianida un antioxidant, cel mai eficace in lupta impotriva imbatranirii pielii. Este eficace si pentru colesterol. Bine de stiut: ca sa alegeti un ulei de calitate, trebuie sa stiti ca uleiul din samburi de struguri are un gust de aluna, de strugure si de drojdie, de banana coapta si de unt proaspat. 
Un excelent fruct pentru sanatate. Strugurele este prietenul inimii si va ajuta in lupta contra cancerului. Foarte bogat in polifenoli, antioxidanti puternici, strugurele poseda numeroase virtuti protectoare care actioneaza la diferite niveluri. Acesta protejeaza sistemul cardiovascular, limiteaza formarea colesterolului rau, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la imbunatatirea circulatiei, impiedica retinerea apei. Bine de stiut: polifenolii se afla in cantitate foarte mare in strugurele negru. Strugurii negri contin si oenocianina, un tonic ce nu afecteaza nervii. Persoanelor  „hipoclorhidrice” le este recomandat  sa bea cate un pahar cu suc de struguri cu o jumatate de ora inainte de masa. De asemenea, strugurele descongestioneaza splina si combate anemia.
Pentru cele dintre voi care vor sa isi mentina silueta, strugurele este un aliat excelent, continand foarte putine calorii. Fiind bogat in fibre, strugurele da senzatia de satietate si imbuntateste digestia. Numerosi nutritionisti recomanda strugurele in curele de detoxifiere ale organismului. 
Nu trebuie sa  consumati struguri daca sunteti alergici la aspirina, deoarece contine o cantitate mare de salicilat, unul din componentele acesteia. De asemenea este contraindicat in cazul diabetului, deoarece contine mult zahar sau daca aveti intestinele sensibile. 
Profitati deci toamna din plin de strugure (alb sau negru), acesta infrumusetand podgoriile pana in noiembrie.