Mierea la control: culori, arome si proprietati!

Culorile acestei „substante” aproape miraculoase sunt extrem de variate, diferind in functie de provenienta licorii, adica in functie de florile sau de copacii din care este „culeasa” de catre albine.

Astfel, desi toate varietatile de miere sunt extrem de sanatoase si de indicate pentru mentinerea unui tonus ideal, puteti profita de proprietatile specifice fiecarui soi de miere pentru a va trata o anumita afectiune. Pentru a va face o oarecare idee despre bogatia de calitati ale mierii, iata cateva dintre aceste soiuri.

Mierea de castan are o culoare inchisa, batand in negru, cu o aroma puternica si gust usor amarui. Ea este recomandata in boli ca dizenteria, avand o actiune astringenta.

Mierea de eucalipt, desi nu are culoarea verde, ci ca de chihlimbar – mai inchisa sau mai deschisa, in functie de sezon – are, in schimb, un gust mentolat si puternic aromat, cu o nuanta acidulata. Acest soi de miere reprezinta un bun tratament in cazurile de tuse tabacica.

O culoare maro-verzuie are insa mierea de brad, la fel ca si cea de pin. Gustul ei este aromat si persistent, iar mirosul aduce aminte de savoarea rasinei. Este leacul perfect pentru afectiunile respiratorii.

De un verde mai deschis este mierea de tei, parfumata, cu un gust usor de identificat. Intaritoare si calmanta, mierea de tei este folositoare in insomnii si anemii.

Daca mierea este din levantica, atunci, ea este rosiatica, fina si pafumata. Se stie ca are efect curativ in cazurile de astm, bronsite, boli de plamani, gripa, laringita.

Mierea de rozmarin este portocalie. Ea are un gust usor picant si poate fi folosita in caz de depresii, surmenaj si functionarea defectuoasa a ficatului.

Mai exista si soiuri de miere aproape alba, cum este cea de maces si de trifoi. Prima recomandata pentru ateroscleroza, a doua avand o actiune emolienta si cicatrizanta. Amandoua au o aroma delicata, mai putin pronuntata.

Mierea de rapita are o culoare galbuie si limpede, o aroma usoara de unt proaspat si un gust intens. Aceasta varietate se foloseste pentru ameliorarea arsurilor stomacale, pentru facilitatea tranzitului intenstinal, precum si in cazul existentei hemoroizilor si a varicelor.

Mierea extrasa din cimbru are o nuanta chihlimbarie, iar aroma sa puternica si usor picanta este completata de un gust intens. Antiseptic si digestiv, acest soi de miere favorizeaza recuperarea fizica dupa convalescenta si reda tonusul si energia. Poate fi folosita in tratarea oboselii nervoase si in cazul afectiunilor respiratorii.