Ceaiul si detoxifierea organismului

Cu siguranta ai auzit de dietele de detoxifiere menite sa elimine din organism toxinele acumulate si sa imbunatateasca sanatatea. Dar ce faci daca nu esti dispus sa mananci alimente bio si seminte pentru toata viata?

Poti urma din cand in cand, o cura cu ceai detoxifiant. Acest ceai este facut din plante si alti compusi organici alesi cu grija pentru proprietatile lor detoxifiante. Exista ceaiuri care elimina toxinele din rinichi, din ficat, din plamani si chiar din piele, stimuland aceste organe sa-si indeplineasca functia excretoare.

In magazine se gasesc dierite tipuri de ceai detoxifiant. Verifica ingredientele inainte de a-l cumpara si citeste contraindicatiile pentru a vedea daca este ceaiul potrivit pentru tine. Si plantele pot sa dea efecte secundare. Dar de obicei nu exista astfel de probleme pentru ca ceaiurile sunt create special pentru a curata organismul si a imbunatati sanatatea, fiind preferate acele ingrediente considerate sigure pentru cat mai multe personae.

Exista mai multe tipuri de ceaiuri detoxifiante. Unele purifia sangele si stimuleaza sistemul circulator care va duce mai mult oxigen si mai multi nutrienti in tot corpul. Altele stimuleaza ficatul, splina si fierea sau rinichii.

Exista si plante care pot detoxifia intregul organism, nu doar anumite organe. Radacina de ghimbir curata rinichii, tractul intestinal si pielea. Echinaceea curata sistemul limfatic, intarind sistemul imunitar. Iar lemnul dulce elimina din corp nicotina, ajutandu-i pe cei care vor sa renunte la fumat.

Insa cel mai adesea folosit este ceaiul care detoxifica tractul digestiv, pentru ca aici se srang cele mai multe toxine provenite din alimentatie, iar un sistem digestiv sanatos inseamna o silueta frumoasa.

Ceaiul detoxifiant al tractului digestiv se bea, de obicei, seara, dupa cina. Curatarea colonului se face prin ingrediente cu efect laxativ. Cura tebuie inceputa treptat, mai ales daca nu ai mai baut niciodata ceaiul respectiv. In primele 3-5 zile, ceaiul se prepara prin infuzare timp de 2 minute in 1-2 cesti de apa. Pe masura ce sistemul digestiv se obisnuieste cu aceasta cura, ceaiul se poate lasa la infuzat timp de 5 minute, devenind asfel mai tare.

Majoritatea persoanelor vor avea scaune mai dese si usoare, crampe intestinale in primele cateva zile de cura. Aceste efecte secundare vor dura putin, pana cand corpul se obisnuieste, si sunt perfect normale.

Un ceai detoxifiant bun va produce un scaun moale usor de elimnat, dar nu apos. Totusi, se poate intampla sa apara si scaune mai apoase, in special la inceputul curei. Daca apar efecte neplacute (diaree, crampe puternice) se reduce cantitatea de ceai sau timpul de infuzare.

Consistenta scaunului depinde de persoana, insa se poate ajusta cantitatea de ceai pana se obtine efectul dorit. Este de ajuns sa spunem ca scaunele nu trebuie sa devina prea apoase sau prea dese, altfel se ajunge la dezhidratare si la un dezechilibru al electrolitilor. In perioada de detoxifiere este intotdeauna bine sa bei mai multa apa pentru a mentine un nivel optim de hidratare.

Sfaturi:

  • Consuma numai ceai din plante, fara cofeina.
  • Bea ceaiul detoxifiant dupa masa de seara.
  • Nu conteaza temperatura ceaiului. Fie ca e rece sau fierbinte, are acelasi continut. In schimb ceaiul cu gheata va fi mai diluat, deci trebuie bauta o cantitate mai mare pentru a avea efectul dorit.
  • Evita ceaiurile imbuteliate, chiar daca producatorul sustine ca ar fi naturale. Ar fi bine sa putem beneficia de efectele pozitive ale ceaiului si sa-l putem cumpara gata facut. Din pacate asa ceva este imposibil. Ceaiul imbuteliat are adaosuri de conservanti, coloranti si zahar care impiedica procesul de detoxifiere. Cel mai eficient si sanatos este ceaiul facut acasa, din plante uscate, fie varsate, fie la plic. Ca indulcitor, mierea este cea mai buna solutie.