Arganul, uleiul plin de comori

Hraneste pielea, fortifica parul, protejeaza organismul… Extras din „arborele de argan” un mic copac care nu creste decat in Maroc, uleiul de Argan vine in cucerirea Occidentului. 
I s-au dat o gramada de denumiri uleiului de argan: „aurul desertului, uleiul de aur, uleiul plin de comori”, acesta fiind un ulei care este pe cale sa devina unul din cele mai celebre produse in arta ingrijirii. Femeile berbere dintotdeauna l-au folosit in bucataria si in cosmeticele lor. Insotind ceaiul sau mierea, acesta este oferit vizitatorilor in semn de ospitalitate. Folosit in masaje, uleiul de argan face pielea mai supla si o hidrateaza, hraneste parul, atenueaza efectele expunerii la soare. Azi, uleiul de argan isi dezvaluie putin cate putin secretele, suscitand interesul industriei alimentare, cosmetice si medicale. Uleiul de argan este o bogatie unica in natura. 

O mina de aur pentru frumusete. 

Pete de soare, mici cicatrici de la varicela, de la acnee, crapaturi, vergeturi, unghii care se exfoliaza, par uscat si tern… Datorita numeroaselor sale proprietati, uleiul de argan dar si cremele, mastile si unguentii care il contin, previn si rezolva majoritatea problemelor pielii si parului. Voluptos si sensual, uleiul de argan are puterea de a hidrata, de a da suplete si de a hrani, regenera epiderma, chiar si pe cea mai grasa. Secretul sau? Continutul mare de acizii grasi nesaturati, acizi linoleici si antioxidanti (tocoferol sau vitamina E), care fac din acesta un veritabil antirid natural.
In Maroc, retetele de frumusete care au la baza arganul se transmit de la mama la fiica. Femeile folosesc uleiul de argan drept ulei pentru masaj, inainte si dupa hammam (baie turceasca) pentru a-si hidrata corpul. Pe fata il folosesc pentru a atenua efectele vantului si ale soarelui. Cercetarile stiintifice recente au demonstrat faptul ca are o foarte mare putere antioxidanta in lupta impotriva imbatranirii. Textura sa fina intra rapid in piele fara sa lase urme si le va seduce chiar si pe cele dintre voi care sunt refractare in ceea ce priveste uleiurile de frumusete. 

Un remediu natural. 

De cativa ani buni, cercetarile stintiifice au insistat asupra virtutilor uleiului de argan, punand in valoare marea sa bogatie atat dietetica cat si medicinala. Cercetarile acestora au demonstrat ceea ce berberii stiu dintotdeauna: uleiul de argan este un remediu natural pretios, care contribuie la buna functionare a inimii, a arterelor, la reglarea colesterolului si la dezvoltarea cerebrala. Acesta favorizeaza circulatia sangvina, reduce cateodata hipertensiunea, reumatismul si durerile articulare. 
In bucatarie, uleiul de argan metamorfozeaza salatele, iar in traditia berbera uleiul este uns pe paine insotit de „amlou, Nutella berbera”.  Uleiul de argan se bucura de faima si de success atat pentru aroma sa cat si pentru continut.

Compozitia uleiului de argan:

  • Acid linoleic (polinesaturat): 35 %
  • Acid  oleic (mononesaturat): 45 %
  • Tocoferol: 62 mg./100 g.
  • Polifenol: 5,6 mg./100 g.
  • Caroten: 300 mg./100 g.
  • Sterol: 160 mg./100 g.
  • Alcool Terpenic: 150 mg./100 g.

Cum il puteti folosi. 

Cea mai buna metoda de a profita de uleiul de argan este sa il utilizati in stare pura si biologica. Pentru fata dar si pentru corp, il puteti aplica intotdeauna seara, deoarece uleiul de argan este fotosensibilizant. Pentru par, aplicati-l pe toata lungimea sa. Lasati-l sa actioneze o ora sub un prosop cald. Daca aveti parul uscat sau cret, il puteti lasa sa actioneze intreaga noapte, apoi trebuie sa il spalati. Vara puteti adauga cateva picaturi de ulei de argan in samponul vostru ca sa devina mai hranitor. Evitati-l insa daca aveti parul prea fin si plat. Pentru unghii, masati toata suprafata cu o picatura de ulei.