Totul despre ceai

Bautura cea mai consumata din lume, ceaiul, fie negru, alb sau verde, este un deliciu de descoperit! Ceai negru, verde, parfumat, pe care il preferati?
Ceaiul se prepara din frunze sau muguri de arbust de ceai Camellia sinensis. Originar din China exista mai multe tipuri de ceai: negru, verde, alb. Toate tipurile de ceai provin din specia Camellia sinensis difera doar modul de procesare.
Pasionatii de ceai stiu ca ceaiul inseamna arta. Dar inseamna si peste 500 de substante active, o bautura plina de beneficii pentru forma voastra si pentru corpul vostru.
Ceaiul inseamna vitalitate. Proprietati hidratante – ceaiul este ca si apa, o bautura cu 0 calorii, cu proprietati hidratante. Or, o buna hidratare este esentiala pentru functionarea corpului si a creierului. Rezultat: o piele sanatoasa si un corp fericit.
Ceaiul ne da energie – teina continuta de ceai ca si cofeina continuta de cafea, este un puternic stimulator. In comparatie cu cofeina care este un excitant de care nu trebuie sa abuzam, ceaiul este mult mai sanatos. In plus, ceaiul faciliteaza si creste absorbtia Vitaminei C.
Ceaiul va confera placere – ceaiul favorizeaza secretia de serotonina, hormonul placerii si de dopamina.
Ceaiul inseamna sanatate. O posibila actiune anticancerigena. Studiile arata ca polifenolii din ceai ar proteja impotriva cancerului. In plus, ceaiul contine si alchilamina. Aceasta substanta este prezenta in unele bacterii si celule canceroase. Consumarea in mod regulat a acestor substante ar permite corpului nostru sa se obisnuiasca cu ea si sa ne intareasca sistemul imunitar. Aceasta ipoteza este doar testata, deci inca nu trebuie urmata.
Antiinflamator, antioxidant – datorita prezentei flavonoidelor din ceai, acesta este si antioxidant, antialergic, usureaza respiratia. Aceasta substanta este si cea mai buna prietena a plamanilor nostri, avand proprietati antiinflamatorii, ajuta la prevenirea gripei.
Bun pentru inima – ceaiul poate preveni si bolile cardiovasculare. 3 cesti de ceai pe zi reduc cu 11% accidentele cerebrale.
Ceaiul inseamna relaxare. Ceaiul contine teina, o substanta excelenta in diminuarea stresului, cu conditia sa beti cel putin 3 cesti pe zi.
O ceasca de caldura – o ceasca de ceai iti incalzeste spiritul si corpul. Instalati-va confortabil pentru a va savura ceasca de ceai cald. O ceasca de ceai este excelenta mai ales iarna.
Cand e cald, in loc sa beti o limonada (care contine foarte mult zahar) mai bine beti ceai. Ceaiul cald va face corpul sa transpire, corpul isi regleaza temperatura, astfel puteti suporta caldura mai usor.
Tipuri de ceai:
  1. Ceaiul negru – cel mai consumat din lume. Are un gust minunat, proprietati antioxidante. Ceaiul negru consumat pe timp de iarna imbunatateste rezistenta la frig si va ajuta corpul sa isi pastreze resursele de energie. Frunzele din care este facut ceaiul negru contin ingrediente cum ar fi catechine, polifenoli si flavonoizi, importanti in combaterea stresului. De asemenea, cafeina, teobromina sau teofilina – au un efect revigorant asupra sistemului nervos. Ceaiul negru poate inlocui cafeaua. Acesta poate preveni cancerul, bolile cardio-vasculare, scade colesterolul si  numarul de trigliceride din sange, reduce masa de grasime din organism, ajuta foarte mult in reglarea greutatii corporale. In plus, o cana de ceai negru, bauta zilnic, previne si vindeca ateroscleroza.
  2. Ceaiul verde – dupa ce au fost culese, frunzele acestui ceai sunt trecute imediat prin abur, impiedicandu-se astfel procesul de fermentatie. Indicatii: este bun in tratamentele de slabire,  previne imbatranirea prematura a tenului, reduce formarea tartrului dentar, este eficient in cazul oboselii intelectuale sau fizice.
  3. Ceaiul alb – este un ceai mai rar si mai scump decat celelalte tipuri de ceai. Este eficient in prevenirea bolilor cardiace, contribuie la regenerarea celulara, in caz de rani grabeste procesul de vindecare, previne aparitia ridurilor, mentine sanatatea si aspectul pielii.