Plantele aromatice si sanatatea

Cimbru, rozmarin, menta, salvie… Plantele aromatice sunt folosite de secole datorita virtutilor terapeutice. Am ales noua dintre ele, care sunt printre cele mai eficace, pe care vi le prezentam ca sa stiti ce sa folositi pentru a va vindeca, dar le puteti folosi si pentru ca sunt gustoase! 
Cimbrul antiseptic. Folosite in bucataria provensala, extermitatile tulpinelor inflorite sunt foarte bogate in timol, care este o esenta bactericida. Cimbrul este antiseptic si antiviral. Este si antituse, decongestionand bronhiile. In caz de raceala, acesta diminueaza secretiile nazale. Usureaza de asemenea digestia si este eficient in cazul balonarilor. Cum il puteti utiliza: utilizati-l cat de des puteti proaspat (pentru mai multa savoare), adaugati un manunchi de cimbru in supa, in tocana sau in sosuri. Maruntit in marinate, le da un gust excelent. Sub forma uscata este excelent in orez si in ghiveci. Il puteti cumpara si sub forma de capsule. 
Rozmarinul ajuta la digestie. Rozmarinul este antispasmatic si diuretic, favorizand digestia, usurand tulburarile hepatice si biliare. Cum il puteti folosi: proaspat cules si taiat marunt este ideal in sosuri si in bulionul de rosii. Uscat, acesta pune in valoare carnea si gratarele de porc si de miel. Da un gust foarte original salatelor de fructe. In caz de oboseala hepatica puneti o picatura de ulei esential intr-o lingurita de miere diluata in ceai cald, de trei ori pe zi. Utilizarea prea frecventa poate provoca o iritare renala. 
Salvia, prietena femeilor. Datorita estrogenilor vegetali pe care ii contine, salvia este o planta care este prietena femeilor. Aceasta atenueaza bufeurile de caldura provocate de menopauza, regland transpiratia. Este si bactericida antiseptica, cicatrizanta, ajuta la digestie.. Cum o puteti folosi: mirosul sau, fiind o planta puternic parfumata, da o savoare originala carnii rotisate, carnii de pasare umpluta, branzeturilor. Utilizati mai ales frunzele uscate, deoarece aromele sunt mai puternice. Se poate consuma si concentrata (capsule) sau poate fi de uz extern. 
Busuiocul diuretic. Busuiocul are virtuti carminative si diuretice. Ne ajuta in caz de spasme digestive si amelioreaza circulatia sanguina. Este si antiinflamator, calmand durerea, si tonifica sistemul nervos. Cum il puteti utiliza: este recomandat sa il folositi mai degraba proaspat decat uscat, deoarece isi pierde astfel din savoare. Frunzele sale pisate impreuna cu usturoi si amestecat cu ulei de masline alcatuiesc faimosul sos „pistou”. Frunzele sale rupte sau intregi trebuie sa fie adaugate in ultimul moment pe orez sau pe paste pentru a le conferi un plus de savoare. 
Usturoiul, dezinfectant si protector. Este fara indoiala una din cele mai cunoscute plante aromatice traditionale. Usturoiul contine alicina (alicina este cea care ii da gustul), sulf, cupru, zinc, mangan, seleniu, fier, iod. Usturoiul este un dezinfectant intestinal, protejeaza sistemul cardiovascular, este antioxidant si lupta impotriva radicalilor liberi intareste sistemul imunitar, scade nivelul de colesterol rau si il mareste pe cel bun. Stiti foarte bine, ca daca sunteti  racite, puteti conta pe usturoi! Cum il puteti consuma: tocat, taiat sau fiert, granule, etc. Consumati-l fara moderatie in felurile de mancare, in salate si in sosuri. 
Ghimbirul, va da energie. Rizomul plantei de ghimber  este cel care se foloseste atat in bucatarie, cat si in unele tratamente terapeutice: dinamizant, fortifiant, ghimbirul favorizeaza digestia, va ajuta in lupta contra racelii, contra durerilor de cap si greturilor. Cum il puteti utiliza: foarte bogat in minerale, dar sarac in sodiu, ghimbirul proaspat sau sub forma de pudra este excelent alaturi de carne, orez sau peste ceea ce face din el condimentul ideal atunci cand tineti o dieta fara sare.
Menta ajuta digestia. Este tonica, ajuta digestia si actioneaza la fel ca un balsam, regland  functiile stomacului, ficatului, bilei si intestinelor. Contine mentol, care face din ea  un antiseptic intestinal si respirator, dar si un antiemetic excelent. Faceti din menta ceaiuri si inhalatii pentru a-i activa proprietatile anti-microbiene.