Dieta pe grupe de sange

Dieta grupelor sanguine a fost inventata de James D`Adamo, un medic american specialist in medicina naturista. El credea ca grupa sanguina are o importanta majora in felul cum organismul arde caloriile si reactioneaza la anumite tipuri de exercitii. Intre substantele din sange si cele din mancare au loc reactii chimice care pot fi pozitive sau negative. Lectinele, niste proteine care se gasesc din abundenta in alimente pot sa fie incompatabile cu grupa sanguina, ducand la efecte adverse. Evitand anumite tipuri de lectine, scapi de posibilele efecte secundare. Asadar, comportamenul nostru alimentar si nu numai ar trebui sa depinda de grupa sanguina.
 

Grupa O

Grupa O a fost prima grupa sanguina care a evoluat in vremea omului vanator, cu 50.000 de ani inaintea lui Christos. In acea perioada alimentatia oamenilor era bogata in carne rosie si lipsita de lactate sau cereale. Asa ca cei cu grupa sanguina O pot beneficia de pe urma unei diete bogate in carne. Dar pentru ca o asemenea alimentatie este bogata in proteine, cei cu grupa sanguina O au nevoie de multa miscare ca sa arda caloriile.

Daca ai grupa sanguina O esti predispus problemelor digestive care apar din cauza unei secretii mari de suc gastric. De asemenea esti predispus la artrita si dezechilibre tiroidiene.

Cerealele si lactatele pot produce dezechilibre ale sistemului digestiv, asa ca trebuie consumate in cantitati mici. O dieta bogata in carbohidrati duce la ingrasare rapida pentru ca organismul tau nu poate sa metabolizeze cum se cuvine acesti nutrienti.

Alimente nerecomandate: carnea de porc, laptele si iaurtul de vaca, ouale de gasca, uleiul de porumb, castanele, fasolea, lintea, graul, porumbul, conopida, cartofii.

Grupa A

Grupa sanguina A a aparut intre anii 25.000 si 15.000 i. Chr., cand omul si-a format o alimentatie bazata pe agricultura. De aceea, persoanele cu grupa A au nevoie de o dieta preponderent vegetariana sau macrobiotica.

Carnea si lactatele sunt digerate cu dificultate pentru ca sistemul digestiv produce un suc gastric sarac in acid hidrocloric. Alimentele cu un continut mare de proteine nu sunt interzise cu desavarsire insa ele nu trebuie sa constituie baza alimentatiei. Mare parte din dieta trebuie sa constea in legume si fructe crude, salate, legume gatite, compoturi.

Persoanele cu grupa sanguina A sunt predispuse bolilor de inima, diabetului si diverselor tipuri de cancer. De asemenea, exista o predispozitie catre alcoolism, ceea ce inseamna ca ele trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, bazat pe moderatie. Excesele de orice fel sunt interzise.

Alimente nerecomandate: carne de vita, miel, porc, fructe de mare, hering, unt, lapte de vaca, ulei de porumb, lintea, fasolea.

Grupa B

Grupa sanguina B a aparut din grupele O si A, intre anii 15.000 si 10.000 i. Chr., datorita migratiei triburilor.

Persoanelor care au grupa sanguina B le este recomandata o dieta bazata pe lactate cu putina carne (in fara de pui) si putine cereale. Pentru ca sistemul lor digestiv este capabil sa metabolizeze lactatele si marea majoritate a alimentelor, pot slabi relativ usor, cu conditia sa renunte la alune, porumb, grau si produse din grau, linte.

Infectiile urinare si cistitele sunt foarte frecvente la cei cu grupa B. De asemenea, sunt predispusi infectiilor virale, mai ales atunci cand sistemul imunitar le este compromis datorita unei alimentatii incorecte.

Alimente nerecomandate: carne de pui, rata si gasca, homar, creveti, alune, arahide, fistic, fasole, linte, soia, porumb, grau, smochine.

Grupa AB

Aceasta grupa sanguina este cea mai recenta si cea mai bine adaptata unei alimentatii complete. Le priesc dietele specifice grupelor A si B, dar trebuie sa fie moderati in alimentatie. Excesele le fac rau.

 

Sunt predispusi bolilor caracteristice grupelor A si B, adica diabet, cander, infectii urinare, afectiuni cardiovasculare.

Daca vor sa slabeasca, cei cu grupa AB trebuie sa consume in special fructe de mare si peste, lactate, oleaginoase si cereale integrale.

 

Alimente nerecomandate: carne de vita, pui, rata, homar, creveti, pastrav, unt, lapte de vaca, oua de rata, ulei de porumb, alune, fasole, mazare, porumb, castraveti, ridichi, banane, nuca de cocos, portocale, smochine.

 

Desi multi medici nu sunt de acord cu teoriile lui James D`Adamo, dieta grupelor sanguine are multi adepti si, lasand la o parte controversele din lumea medicala, merita incercata macar in lipsa altor optiuni. O alimentatie corespunzatoare grupei sanguine te ajuta sa:

  1. pierzi din kilograme,
  2. intaresti sistemul imunitar,
  3. incetinesti procesul de imbatranire.