Dieta Ayurveda

In Ayurveda se crede ca cele cinci elemente – spatiu, aer, pamant, foc, apa – alcatuiesc toate obiectele si fiintele din univers, inclusiv corpul omenesc. Combinatiile acestor elemente creaza trei tipuri de constitutie, sau trei dosha: Vata, Pitta, Kapha. Daca aerul si spatiul au fost energiile predominante in momentul in care te-ai nascut, atunci ai o constitutie de tip Vata. Daca au dominat apa si pamantul esti Kapha, iar daca au dominat focul si apa esti Pitta.

Daca iti cunosti dosha poti sti ce activitati, alimente si ce mod de viata iti mentin sanatatea si care iti provoaca dezechilibre.

Pentru a sti care este dosha ta consulta lista de mai jos. Numara in care dintre cele trei dosha se gasesc cele mai multe afirmatii care ti se potrivesc si vei descoperi care este dosha ta.

Dosha ta este Vata daca:

  • Ai o constitutie subtire, oase subtiri, fie ca esti inalt sau scund.
  • Ai incheieturi voluminoase
  • Kilogramele se acumuleaza lent
  • Ai pielea uscata, aspra, rece, cu vene vizibile.
  • Parul este aspru si uscat
  • Ai ochi mici, inchisi la culoare
  • Ai buze subtiri, uscate, aspre, se crapa usor
  • Ai unghii fragile, exfoliate
  • Nu ai putere, obosesti repede.
  • Esti o persoana sedentara
  • Ai scaune neregulate, tari, uscate
  • Pofta de mancare variaza
  • Ai o minte activa, neobosita
  • Ai tendinta catre anxietate in situatii stresante
  • Memoria pe termen scurt este buna, memoria pe termen lung este slaba
  • Somnul e usor, cu multe vise
  • Extremitatile sunt reci, transpiri putin
  • Ai tendinta catre constipatie, anxietate, nervozitate, insomnii

Dosha ta este Pitta daca:

  • Ai o constitutie medie
  • Ai o greutate moderata, corp atletic, musculos
  • Ai pielea grasa, calda, sensibila, cu tendinta la inrosire, inflamare
  • Parul este fin, gras, pica mult si albeste prematur
  • Ochii sunt sensibili, deschisi la culoare.
  • Ai buze moi, de marime medie
  • Ai unghii moi si flexibile
  • Forta fizica este medie
  • Ai o pofta de mancare crescuta, daca nu mananci la timp devii nervos .
  • Esti activ fizic, iti place sportul si ai un spirit competitiv.
  • Ai scaunele regulate, moi
  • Te concentrezi usor, gandesti repede.
  • In conditii de stres ai tendinta catre nervozitate, frustrare.
  • Ai o memorie excelenta
  • Nu ai probleme cu somnul
  • Ai o circulatie buna, transpiratie abundenta
  • Ai tendinta catre hipertensiune, inflamatii, hipersensibilitate, agresivitate.

Dosha ta este Kapha daca:

  • Ai o constitutie solida, cu oase mari
  • Eti supraponderal
  • Pielea este groasa, rece cu tendinta de acnee
  • Parul este gros, lucios
  • Ai ochi mari, rotunzi, cu gene dese.
  • Ai buze mari, fine, pline
  • Unghiile sunt tari, groase
  • Esti puternic, rezistent
  • Esti sedentar, uneori letargic
  • Scaunele sunt tari, grele
  • Esti calm, gandesti incet
  • Ai tendinta sa fugi de situatiile dificile
  • Memoria este slaba
  • Transpiri moderat
  • Dormi bine, ai un somn greu cu vise linistite, romantice
  • Ai tendinta catre congestii respiratorii, retinerea apei in tesuturi, acnee, oboseala cronica.

Daca ai stabilit care este dosha ta, poti afla foarte usor ce alimente iti sunt recomandate pentru a-ti pastra silueta si sanatatea si care iti sunt interzise.

Vata Dosha

Caracteristici: rece, uscat, usor, tare, aspru

Alimente recomandate:

Excesul de Vata poate fi echilibrat prin alimente nutritive, calde, umede, grele, moi si uleioase, dulci, acre sau sarate. De exemplu, Vata dosha este echilibrata de lactate moi, grau, orez, porumb, banane. Supa fierbinte de legume, cerealele gatite, fierbinti si condimentle iuti sunt recomandate.

Cele mai potrivite legume sunt; asparagusul, morcovii, castravetii, fasolea verde, ceapa, usturoiul, ridichile, cartofii.

Fructe: banane, cocos, smochine, mango, pepeni, piersici si toate fructele dulci.

Cereale: ovaz, orez, grau.

Alimente nerecomandate

Sunt contraindicate alimentele care au aceleasi calitati ca si Vata dosha: biscuitii, deserturile congelate, cantitatile mari de legume crude, faina alba, zaharul rafinat. Sunt interzise si alimentele amare, astringente, usoare, uscate, reci, stimulentele (alcoolul, tutunul), orezul brun, ceaiul (mai ales ceaiul verde).

Dintre legume, nu sunt indicate: varza, conopida, telina, legumele cu frunze verzi, ciupercile, mazarea, cartofii, rosiile. Daca totusi iti palc aceste alimente., va trebui sa le gatesti si sa le faci supa sau mancare, cu ulei vegetal.

Fructe: mere, pere, rodii.

Condimente: trebuie evitate condimentele iuti, uscate: boia, piper.

Pitta Dosha

Caracteristici: fierbinte, ascutit, uleois, usor

Alimente recomandate:

Excesul de Pitta se poate echilibra prin alimente reci, uscate, grele cu un gust usor dulce sau amarui. Sunt indicate laptele, orezul, fasolea, legumele gatite la abur, fructele. Condimentele usoare, precum coriandrul sunt foarte bune. Se pot consuma, dar cu moderatie, uleiul de masline si alimentele crude.

Legume si fructe: sunt indicate toate, cu exceptiile de mai jos.

Cereale: mei, ovaz, grau, orez.

Alimente nerecomandate:

Nu sunt indicate alimentele iuti si grase, adica prajelile, usturoiul, ghimbirul. Nici cele acre, sarate, usoare nu sunt bune pentru Pitta dosha. Nici stimulentele (alcool, cofeina), muraturile, otetul, alimentel fermentate, porumbul, mustarul.

Legume: morcovi, usturoi, ardei iute, ceapa, spanac, rosii

Fructe: grepfruit, piersici, banane, caise, fructe acre si necoapte.

Cereale: orez brun, porumb, secara.

Kapha Dosha

Caracteristici: rece, greu, lichid, uleios.

Alimente recomandate:

Excesul de Kapha pooate fi echilibrat prin consumul unor cantitati mici de alimente, in special cele care au calitati Vata (uscate, usoare). Sunt recomandate si alimentele fierbinti, cu gust usor amar. Sunt indicate fulgii de cereale, meiul, legumele cu frunze verzi. Ca si condimente, sunt indicate cele iuti.

Legume: toate legumele sunt bune, dar cei care sufera de boli tipice Kapha (asm, sinuzite, obezitate, probleme cardiovasculare, diabet, colesterol) trebuie sa evite legumele suculente, precum dovleceii, castravetii, cartifii dulci, rosiile.

Fructe: mere, caise, pere, rodii, fructe confiate.

Condimente: toate sunt bune, in special ghimbirul, care imbunatateste digestia, chilli.

Alimente nerecomandate:

Lactatele, graul, uleiul maresc excesul de Kapha. La fel si alimentele dulci, acre, sarate, grele, uleioase, reci. Sunt interzise si deserturile, dulciurile, inghetata, prajelile.

Legume: sunt interzise cele suculente, precum castravetii, dovleceii, cartofii dulci, rosiile, mai ales la cei care sufera de bolile tipice Kapha.

Fructe: cel dulci (struguri, banane)

Condimente: sarea in exces.