Cosul de legume toamna

Vine toamna, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne ingrijim la fel de mult ca vara si sa mancam la fel de sanatos! Toamna este un anotimp bogat in legume si fructe. Dintre ele, varza trebuie sa fie pe primul loc in cosul vostru de cumparaturi. Cultivata inca din Antichitate aceasta se gaseste sub diverse forme, de la broccoli la conopida.
Broccoli este leguma antistres prin excelenta, o sursa veritabila de Vitamina B9, care are o actiune importanta asupra cancerului de colon. Chiar daca broccoli ne ofera glucide, lipide si proteine este o leguma saraca in calorii. Broccoli va  ajuta sa aveti o viata sanatoasa si lunga. Broccoli este o sursa importanta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (contine de 2 ori mai multa vitamina C decat o portocala) si este bogat in fier si potasiu.
Broccoli este o leguma cu un continut bogat de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie, contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene. Broccoli previne formarea cataractei, ajuta la intarirea oaselor si in osteoporoza datorita continutului crescut de calciu, fortifica sistemul imunitar, consumul regulat de broccoli este o arma excelenta impotriva stresului.
In cosul de legume de toamna trebuie sa se mai  afle ridichile, foarte bogate in vitaminele A, B1, B2, C, K si U. Acestea sunt vitamine esentiale in lupta cu ulcerul care afecteaza sistemul digestiv. 
Ridichile negre sau rosii sunt un laxativ natural perfect. Se consuma crude, continutul  lor bogat de minerale si vitamine stimuland  functionarea normala a ficatului si rinichilor. Se recomanda in orice cura de slabire. Ridichea ajuta la eliminarea toxinelor, este bogata in fibre, contine multa vitamina C si calciu, ajuta la oxigenarea vaselor de sange, stimuleaza digestia, te scapa de constipatiile suparatoare. Consumul in mod regulat de ridichi ajuta la imbunatatirea aspectului pielii. Pentru un ten uscat, lipsit de elasticitate si fermitate, ridichile fac minuni. Fosforul si zincul continute ajuta la refacerea rapida a pielii, va scapa de acneea severa sau de  punctele negre suparatoare.
Sfecla. Sfecla rosie este una dintre cele mai bune legume pentru sanatatea noastra, datorita numeroaselor proprietati de care dispune. Cu un tesut fibros, bogata in zahar si in oligoelementi, sfecla contine potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, zinc, crom, nichel, fluor, seleniu, vitaminele B, B9, C si E. Sfecla rosie este un puternic antioxidant. Este buna in caz de gripa, anemie sau constipatie. Are chiar si proprietati anticancerigene. Este laxativa, ideala pentru tranzitul intestinal.
Sfecla rosie intareste imunitatea, detoxifica ficatul, are proprietati importante de remineralizare a intregului organism si detoxifiere. Persoanelor anemice le este recomandata radacina de sfecla rosie. La nivelul ficatului sfecla rosie actioneaza impotriva grasimilor si a toxinelor, contribuind  la detoxifierea lui. Potasiul din sfecla rosie protejeaza  inima.
Morcovii. Morcovii sunt si ei importanti pentru sanatatea noastra. Morcovul este bogat in vitamine. Crud sau fiert, morcovul este bogat in Vitamina A care are rolul de a hidrata pielea si de a imbunatati vederea. Sucul de morcovi este bogat in Vitaminele  B1, B2, B6, C si K. Aceste vitamine ajuta organismul sa se protejeze impotriva unor tulburari gastro-intestinale, insuficient digestive, tulburari ale memoriei, paralizie sau atrofie musculara. Sucul de morcovi este bogat si in fosfor, potasiu si fier. Consumat crud morcovul ne ofera Vitamina B3. Morcovul previne aparitia bolilor cardiovasculare si daca este consumat crud actioneaza impotriva colesterolului si a radicalilor liberi. Morcovul ajuta si in prevenirea cancerului de plamani si de san, ajuta la mentinerea unei vederi bune, reduce aparitia cataractei.
Usturoiul. Bulbul contine alicin, enzime, proteine, minerale, vitaminele B si C, lipide, aminoacizi si uleiuri volatile. Proprietatile sale active depind de un ulei esential, volatil, intepator, care se poate obtine rapid prin distilare cu apa. Acest ulei este bogat in sulf, dar nu contine oxigen. Din acest motiv apare si mirosul intepator.
Siropul de usturoi este o comoara pentru tratarea racelilor, astmului, raguselilor, tusei, dificultatilor in respiratie si multe alte afectiuni ale plamanilor, mai ales in bronsite cronice, prin puterile sale expectorante. Frectionati pe piept si pe spate intre omoplati cu un amestec din bulbi sfaramati astfel se poate vindeca tusea. Usturoiul are si un efect diuretic.