Ce inseamna o alimentatie echilibrata?

Stiti foarte bine: pentru a fi sanatoase, trebuie sa aveti o alimentatie echilibrata. Dar nu este intotdeauna asa de usor sa va hraniti! Echilibrul alimentar inseamna sa mancati variat, sanatos. Nu este foarte greu nu? Cateva sfaturi care va vin in ajutor: trebuie sa aveti grija sa satisfaceti nevoile organsimului, oferindu-i nutrimentii care sunt indispensabili functionarii sale: vitamine, minerale, oligoelemente, proteine, glucide, fibre, apa… 
Cerealele si leguminoasele. Contin proteine vegetale de o foarte buna calitate, vitamine si minerale. 
Legumele verzi au un index glicemic foarte slab, sunt foarte bogate in fibre alimentare, in vitamine, in oligoelemente, si apa, pot fi consumate crude sau fierte si au avantajul unui aport caloric slab. Nu este o intamplare faptul ca se recomanda sa consumam cinci legume pe zi: valoarea lor nutritionala fac din ele niste antiradicali, adica au niste proprietati „antiimbatranire si anticancer”. Cumparati-le pe cele proaspete, spalati-le foarte bine mai ales daca sunteti insarcinate pentru a evita contaminarea bacteriana. Le puteti consuma inmuiate in otet, dar inainte trebuie sa le clatiti bine de otet. 
Fructele. Fructele proaspete sunt bogate in vitamine si in fructoza, un tip de zahar complex care este asimilat de catre organism. Trebuie sa consumati fructe de doua sau de trei ori pe zi. In ceea ce priveste fructele oleaginoase (alunele, migdalele, nucile, etc), acestea sunt foarte bogate in saruri minerale si in vitamina E. Contin si foarte multe calorii, deci trebuie consumate moderat de catre cei care sunt mai grasuti. 
Lactatele sunt bogate in calciu dar si in proteine si in glucide, le putem folosi sub forma lactatelor degresate sau semi-degresate pentru a nu consuma prea multe lipide saturate. In caz de obezitate sau de surplus de greutate, evitati consumul de branza, care este grasa in mod natural. Branza de capra sau de oaie, este cea mai recomandata, deoarece contine mai mult acid alfa linoleic (substanta care protejeaza impotriva bolilor cardio-vasculare) decat laptele de vaca. 
Carnea, mezelurile, ouale si pestele. Sunt surse excelente de proteine si sunt indispensabile organismului. Atentie insa sa le alegeti pe cele degresate, deoarece grasimile saturate pe care le contin (cu exceptia pestelui) sunt un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Pestele nu contine grasimi saturate. Pestele gras (somonul, tonul, anghila, macroul), contin Omega 3, care va pot proteja impotriva bolilor cardiovasculare.
Alimentele grase. Fara sa le interziceti in totalitate, ar fi foarte bine sa limitati cat mai mult consumul lor, deoarece contin foarte multe calorii. Totusi, puteti consuma putin unt in fiecare zi, deoarce e bogat in vitamina A, doua lingurite de ulei vegetal, care este bogat in acizi grasi mononesaturati (de exemplu uleiul de masline sau cel de rapita), o lingurita de ulei vegetal bogat in acizi grasi polinesaturati, (ulei de floarea soarelui, de porumb, din seminte de struguri sau de soia), care contine acizi grasi esentiali indispensabili organismului care nu le poate sintetiza.  Fiti atente la grasimile ascunse din croissante, briose sau din biscuiti si prajituri. 
Zaharurile simple. Le consumam fara sa ne dam seama, deoarece intra in compozitia multor feluri de mancare si a multor tipuri de racoritoare. Acestea aduc in corpul nostru ceea ce nutritionistii numesc calorii goale, adica putine vitamine, minerale si alti nutrimenti esentiali care sunt necesari organismului. Cat despre dulciuri, le puteti consuma din cand in cand… dar fara excese! Un exemplu de masa ideala: un fel de leguma cruda sau fiarta, o sursa de proteine animaliere: carne, peste, oua, o portie de cereale, paste sau cartofi, si/sau paine, lactate: branza, iaurt, un fruct. Cantitatea consumata din fiecare aliment poate sa depinda de varsta, sex, talie si de nevoile  fizice ale fiecaruia.