Cantitatile alimentare recomandate si cele trei mese zilnice

Respectarea indicatiilor de a consuma o anumita cantitate de nutrienti in fiecare zi nu este suficienta pentru o alimentare corecta, daca nu se asociaza cu o repartizare judicioasa a alimentelor de-a lungul zilei. De ce? Pentru ca este necesar ca aportul de nutrienti sa fie egal raspandit de-a lungul perioadelor de activitate si, deci, de-a lungul meselor, pentru a evita foamea dintre mese (care augmenteaza aportul energetic si riscul de a lua prea mult in greutate).
Pentru un adult, femeie sau barbat, care nu cheltuie prea multa energie (care are o sluba sedentara si care face exercitii fizice de una sau doua ori pe saptamana), doua sau trei mese pe zi sunt, in principiu, necesare si suficiente.

Micul dejun, care ofera un aport de un sfert din nevoile energetice, poate fi compus din:

  • O bautura, pentru hidratarea organismului.
  • Un produs din cereale integrale (paine, cereale, toast).
  • Se poate adauga un produs lactat (lapte, branza, iaurt), un fruct sau legume.
  • De asemenea, in functie de apetit, masa se poate completa cu un pic de margarina, dulceata sau miere, o felie de jambon, un ou sau putin peste.

Pranzul

Este adesea cea mai importanta masa din punctul de vedere al aportului energetic. Ea va contine toate grupele alimentare, pentru a fi intr-adevar copioasa si pentru a ne asigura senzatia de satietate pana seara.
Astfel, veti avea nevoie de:
  • Feculenti (paine, cartofi, orez).
  • Proteine: carne, peste, oua.
  • Fibre din legume si/sau fructe.
  • Lactate.

Cina

Poate fi consistenta sau nu, in functie de cantitatea de alimente mancata la pranz. Privilegiati legumele si feculentii (paste cu legume, supa cu crutoane, salata cu orez) sau gratarele din carne.
In cazul copiilor, adolescentilor si al adultilor foarte activi, se poate adauga o a patra masa; gustarea, care poate consta dintr-o bautura si un produs lactat, la care se poate adauga un fruct sau un produs din cereale.